U trendu

Demonstracije u SAD zbog novih smernica za nastavu – da je ropstvo pomagalo Afroamerikancima

Desetine nastavnika, učenika i sindikalnih prvaka demonstrirale su u sredu u Majamiju u znak protesta zbog novih standarda američke savezne države Floride za nastavu o nekadašnjem ropstvu Aframerikanaca kao – korisnom za njih.

Novi standard nastavnog plana i programa zahteva od nastavnika da učenicima srednjih škola predaju da su crni robovi „razvijali veštine od kojih su, u nekim slučajevima, mogli da izvuku ličnu korist“.

Guverner Floride Ron De Santis koji hoće da bude kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD na izborima 2024. godine, više puta je branio nove nastavne smernice, tvrdeći da kritičari, uključujući potpredsednicu SAD, tamnoputu Kamalu Haris i dva vodeća crna republikanca u Kongresu, namerno pogrešno tumače jednu rečenicu obimnog nastavnog plana i programa.

Organizator današnjeg protesta, Marvin Dan, profesor psihologije na Međunarodnom univerzitetu Florida rekao je da „novi državni standardi koje je smislio De Santis, neće biti tolerisani u našim školama. Nećemo dozvoliti da našu decu uče da su robovi imali koristi od svog ropstva. To je laž!“.

Pedesetak demonstranata je skandiralo: „Šta želimo? Istinu! Kada je želimo? Sada! Šta ako je ne dobijemo? Ima ovo da ugasimo!“.

U zgradi Gradskog školskog odbora majamija dočekalo ih je još 50 demonstranata. Među njima je bio i poslanik iz Tenesija, Džastin Pirson, koji je dospeo u centar pažnje pošto je izbačen iz zakonodavnog tela kojim dominiraju republikanci zbog toga što je predvodio protest protiv kontrole oružja. Lokalni zvaničnici su ga vratili na posao, a zatim je pobedio na vanrednim izborima.

„Prava istorija je da su se crnci uvek borili da Ameriku učine onim što bi trebalo da bude, i uvek se opirali onome što bi Amerika mogla da bude“, rekao je Pirson okupljenima. „Uvek smo se borili za Ameriku za koju znamo da je moguća. To se još ne dešava“.

Kamala Haris, prva crna potpredsednica u istoriji SAD, otputovala je prošlog meseca na Floridu da osudi nastavni plan i program.

Senator Tim Skot iz Južne Karoline, jedini crni republikanac u Senatu, gornjem domu Kongresa SAD i takođe pretendent na republikansku predsedničku nominaciju, uputio je direktan ukor De Santisu.

Kritičari su rekli da su novi školski standardi najnoviji u nizu napada administracije guvernera Floride na istoriju crnaca.

Početkom godine, De Santisova administracija blokirala je primenu tadašnjeg, naprednog kursa na afroameričkim studijama u srednjim školama, rekavši da je u suprotnosti sa državnim zakonom.

DeSantis je takođe progurao zakon koji ograničava diskusije o rasi u školama i korporacijama, i zabranjuje državnim univerzitetima da koriste državni ili savezni novac za programe raznovrsnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar