U trendu

Demostat: Ohrabruje ujedinjenje 'Srbija protiv nasilja', za desnicu loše što nema jednu listu

Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović izjavio je danas da ohrabruje što je deo opozicije uspeo da se ujedini oko liste „Srbija protiv nasilja“ za izbore 17. decembra, a da je loše za desnicu u opoziciji što ne može da napravi jedinstvenu listu.

„A ne može da je napravi iz objektivnih i subjektivnih razloga. Zato se često, ako nema jedinstvene liste opozicije, a sad je nema na desnici, odmah javljaju sumnje ko je tu zaista opozicija. A oni realisti koji su malo skloni paranoji, plaše se da li ima ‘spavača’ i u proevropskoj opoziciji“, rekao je Panović za sarajevsku Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Panović je, preneo je Demostat, naveo da istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da opozicija ima veće šanse u Beogradu, a vlast ima šanse gledajući celu Srbiju van Beograda, ali da ipak postoje nijanse u raznim urbanim centrima.

Ocenio je da u takozvanoj „desnoj opoziciji“ Vučić i dalje ima „kontrolni paket akcija“.

„Pokazalo se da Vučić ima ‘spavače’ u mnogim strankama. Istovremeno je tu i pitanje ‘moralne čvrstoće’ koja kod mnogih političara i parapolitičara u Srbiji nije takva da mogu da odole ‘nepristojnim ponudama’ vlasti“, naveo je Panović.

Po njegovim rečima, za opoziciju u Srbiji je suštinski problem kontrole izbora.

„Sve opozicione partije imaju vrlo slabu infrastrukturu i problem je što se vrlo mali broj ljudi u Srbiji bavi aktivno politikom. Svi su politizovani, pričaju o politici, ali članstvo partija je malobrojno i nema dovoljno lojalnih, pouzdanih kontrolora na biračkim mestima“, objasnio je Panović.

Naveo je da opozicija ima mnogo entiteta, partija i parapartija i da je isuviše fragmentisana, i ukazao da je Vučić „majstor fragmentacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar