U trendu

Deset godina rada Mladih ambasadora Niša

Omladinska organizacija Mladi ambasadori Niša obeležava ove godine deset godina rada na osnaživanju mladih i njihovom uključivanju u lokalnu zajednicu.

Kroz program Mladih ambasadora do sada je prošlo više od 1.000 mladih, navela je za Betu Snežana Andrić, predsednica organizacije. Prema njenim rečima svake godine bira se nova generacija mladih ambasadora, a na konkurs mogu da se prijave srednjoškolci i studenti. Programi i edukacije su, međutim, otvoreni ne samo za srednjoškolce i studente, već za sve mlade kreativce koji imaju do 35 godina.

Prema rečima predsednice Mladih ambasadora proteklih godina u fokusu su bile oblasti kulture, socijalnog preduzetništva i kreativnih industrija.

„Ono što svakako navodimo kao najznačajniji projekat našeg udruženja je ‘Kreni’, konferencija kreativnih industrija, koju smo radili devet godina zaredom. Ona se održava krajem novembra, početkom decembra u Nišu. Na jednom mestu okupljamo međunarodne eksperte iz različitih oblasti kreativnih industrija koji dolaze u Niš i u Srbiju da rade sa mladim kreativcima. Kreativci i međunarodni eksperti razvijaju ideje kojima žele da promene nešto u svom okruženju, da promene nešto u svom gradu i da na praktičan način koriste kreativne industrije“, rekla je Andrić.

Ona je dodala da su Mladi ambasadori deo Međunarodne mreže za razvoj socijalnog preduzetništva i rade dosta evropskih projekata, naročito onih koji su kroz Erazmus program vezani za osnaživanje mladih.

Sa partnerima iz šest evropskih zemalja trenutno realizuju projekat u okviru kojeg mladi razvijaju igrice koje promovišu eko-socijalno preduzetništvo.

Prošle godine realizovali su projekat „Balkanski omladinski lider“ u okviru kojeg su sa mladima iz četiri grada radili na razvoju ideja za menjanje zajednice u kojoj žive.

„Trudimo se da u sve projekte, u sve inicijative uključimo mlade, da oni na praktičan način stiču neke veštine koje njima mogu da pomognu da unaprede svoja znanja, da se usavrše u nekoj oblasti, da budu spremni sutradan kada budu krenuli da rade, da razvijaju svoje karijere“, istakla je Andrić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar