U trendu

Direktor ODIHR-a: Potpuna posvećenost podršci izbornom procesu u skladu sa međunarodnim standardima

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ističe važnost istinskog dijaloga među zainteresovanim stranama, orijentisanog na rezultate, o svim ključnim aspektima izbornog procesa, uz podršku građanskih posmatrača, za povećanje transparentnosti i nivoa poverenja uoči lokalnih izbora u Beogradu, izjavio je direktor ODIHR-a Mateo Mekači (Matteo Mecacci) uoči dvodnevne posete Srbiji.

„Iako je postizborno okruženje u Srbiji bilo napeto i čuli smo dosta oštre retorike, tokom poslednjih nedelja sam takođe video da se fokus pomera na važnost da se u potpunosti sprovedu preporuke koje je ODIHR dao krajem februara, što je dobrodošlo“, naveo je Mekači u autorskom tekstu dostavljenom agenciji Beta.

Mekači navodi da će tokom ovonedeljne posete Beogradu imati sastanke sa predstavnicima vlasti, političkih stranaka i civilnog društva, kako bi izrazio podršku ODIHR-a za rad na unapređenju izbornog procesa, ali i čuo o problemima koji izazivaju njihovu zabrinutost.

ODIHR je 17 puta posmatrao izbore u Srbiji, poslednji put u decembru 2023. godine, ukazao je Mekači i dodao da se procena, kao i uvek, zasnivala na sveobuhvatnoj analizi svih ključnih aspekata izbornog procesa koju su sproveli stručnjaci ODIHR-a, kao i stotine dugoročnih i kratkoročnih posmatrača.

„Napredak je sada moguć u Srbiji jer su rešenja nadohvat ruke čak i u oblastima kao što su obezbeđivanje bolje transparentnosti oko biračkih spiskova ili poboljšanje nezavisnosti i nadzora medija, i druge“, naveo je Mekači u autorskom tekstu koji objavljujemo i u integralnom obliku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.