Direktorka ‘Batuta’: U Srbiji ove godine jedna osoba bila zaražena legionelom, uspešno izlečena

V.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da je u Srbiji početkom ove godine bio prijavljen jedan slučaj zaražavanja bakterijom legionela, od koje su tri osobe nedavno preminule u Hrvatskoj, ali da je taj pacijent uspešno izlečen.

Jovanović je za televiziju Prva rekla da u Srbiji nema velikog broja slučajeva zaražavanja legionelom i da je, u prethodnih desetak godina, bilo i godina kada nije zabeležen nijedan slučaj.

Kada je u pitanju 2023. godina, navela je da je registrovano sedam slučajeva, od čega pet na teritoriji Beograda i dva u Južnobačkom okrugu, i svi su uspešno izlečeni.

Prema njenim rečima, legionela je bakterija koja se nalazi u vodama, posebno stajaćim, bilo u životnoj sredini, bilo u vodovodnim cevima, gde je posebno rizično ako se neki vodni sistem nije dugo koristio.

„To može biti opasnost u određenim hotelskim smeštajima, u turističkim kapacitetima, ali istovremeno svuda gde postoje vode koje se mogu raspršiti, gde se stvaraju aerosoli, a onda osobe udahnu bakteriju koja se nalazi na kapljicama tečnosti“, navela je Jovanović.

Posledice po osobe sa slabijim imunitetom, kako je dodala, mogu biti kratkotajna grozica koja traje nekoliko dana, ili zapaljenje pluća kod osoba koje su dugo bile izložene bakteriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.