U trendu

Diskusija o nasilju nad ženama: U Srbiji velika tolerancija prema nasilju

Panel-diskusija „Kultura, umetnost i mediji za društvo bez nasilja prema ženama“ održana je danas u Beogradu, a govorili su ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson i direktorka agencije UN Women u Srbiji Milena Rikanović.

Diskusija je bila završnica projekta „Ona hoda sama kroz grad“, organizovanog u više gradova u Srbiji.

Direktorka agencije UN Women u Srbiji Milena Rikanović je ocenila da je društvena klima u Srbiji takva da postoji velika tolerancija prema nasilju.

Ona je iznela rezultat istraživanja u nekoliko gradova u Srbiji, po kojem 80 odsto žena kaže da su osetile neki oblik nasilja, polovina smatra da je rešenje da se kreću u grupama bi sprečile neprijatne situacije, a većina žena bi odustala od izlaska ako nema načina da se osete bezbedno.

Po rezultatima tog istraživanja, svaka četvrta žena u Zemunu nosi „biber-sprej“, dok svaka šesta u Pančevu noću ne ide sama van kuće.

Rikanović je rekla da se njena agencija UN trudi ne samo da promeni svest, već i zakonske norme, zahvalivši se za pomoć Ambasade Velike Britanije i udruženja „Mikser“.

Ambasador Ferguson je naveo da je začajno i uspešno petogodišnje partnerstvo vlada Velike Britanije i Srbije o pitanjima rodne ravnopravnosti.

Napomenuo je da je važno „prekinuti kulturu ćutanja“ i da promene ponašanja počinju od kulturnog obrasca. Protesti, podkasti, pozorišne predstave i dokumentarci mogu uticati na građane, naveo je on.

Po njegovim rečima, mediji koji izveštavaju o nasilju imaju ključnu ulogu u promeni stereotipa o ženama i nasilju nad njima.

Ambasador je podsetio da je uz podršku njegove ambasade snimljen dokumentarac o dve fudbalerke iz Srbije koje žive u Engleskoj, naglasivši da Ambasada pomaže ženama, te su nedavno odali počast bolničarkama srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar