Đilas (SSP): Direktor EPS-a neće se mešati u svoj posao

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) dobila direktora koji se neće mnogo mešati u svoj posao, a uništavanje najveće srpske kompanije će se nastaviti.

Nadzorni odbor Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ imenovao je juče Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, koji je bio V.D. direktora od 15. juna 2023. godine.

„Uništavanje najveće srpske kompanije započeto smenom Aleksandra Obradovića, na kratko prekinuto u periodu generalnog direktora Miroslava Tomaševića, moći će neometano da se nastavi“, izjavio je Đilas u Lazarevcu, saopštila je danas SSP.

Đilas je dodao da se proizvodnja sistema Kolubara- TENT približava istorijskom minimumu iz 1999. godine, ne otvaraju se novi kopovi, kašnjenje novog bloka u Kostolcu se meri godinama, a odsumporavanja TENT-a decenijama.

„Dobri rezultati u prvom tromesečju nisu posledica boljeg rada i organizacije kompanije nego blage zime, kao i povećane proizvodnje hidrolektrana koje u ukupnoj proizvodnji struje obično učestvuju sa 30 odsto i čija je cena proizvodnje kilovatčasa naravno najjeftinija. U tom periodu je njihovo ucešće bilo skoro 40 odsto, što pokazuje i da postoje problemi sa količinama uglja koje EPS ima na raspolaganju“, rekao je Đilas

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se ponovila jaka zima, kao 2012. godine kada je u Srbiji nedeljama bio ledeni talas i potrošnja dostigla tadašnjih 137 miliona kilovatčasova dnevno, zemlja bi morala da uvozi struje u vrednosti od 20 miliona evra dnevno, odnosno mesečno 600 miliona evra.

Đilas je istakao da se ministarka energetike Dubravka Đedović hvali profitom u prvom tromesečju od 240 miliona evra koji ne bi bio dovoljan da pokrije troškove ni za 15 dana uvoza.

„Grčić, Norvežani, Francuzi – sve su to sinonimi za Aleksandra Vučića i SNS i sve je to deo plana da se EPS uruši i na kraju proda. Šta se drugo moglo očekivati od ljudi koji su Bor poklonili Kinezima, zemljište i PKB Arapima, aerodrom Francuzima, od Vlade u kojoj sedi ministarka koja je podnela pa povukla zahtev odricanje od srpskog državljanstva. Apsolutno ništa, zaključio je Đilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.