U trendu

Đurić sa poslanikom Bundestaga o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama

Šef srpske diplomatije Marko Đurić razgovarao je danas sa Peterom Bajerom (Beyer), poslanikom nemačkog Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU), o odnosima Srbije i Nemačke, kao i evropskim integracijama Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Konstatujući da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, Đurić je izrazio zadovoljstvo kontinuiranim uzlaznim trendom u vodećim oblastima ekonomske bilaterale, a posebno na planu investicija i razmene roba i usluga.

„Privredna saradnja predstavlja najsnažniju kariku naših odnosa, koja kvalitativno i suštinski podstiče pojačani razvoj i drugih vidova saradnje, kao i doprinosi svestranosti veza između dve države“, ocenio je Đurić.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru sa nemačkim poslanikom ponovio strateško opredeljenje Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, kao jednom od spoljnopolitičkih prioriteta.

U tom smislu je za nas od krucijalne važnosti, kako je naveo ministar, da naši reformski napori budu na adekvatan način prepoznati i vrednovani, dodajući da upravo napredak u oblasti vladavine prava predstavlja jasan pokazatelj naše posvećenosti evropskom putu.

„Uprkos činjenici da ne gledamo na isti način na pitanje statusa Kosova i Metohije, veoma bismo cenili intenzivnije zalaganje naših evropskih partnera, poput Nemačke, na tome da Priština ispuni preuzete obaveze, među kojima je najhitnije formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, nemoralno je da se jednostrani destabilizujući potezi, nepoštovanje dogovora, sistematski progon Srba i flagrantno kršenje njihovih ljudskih prava od prištinskog režima „nagrađuje podrškom unapređenju neke tobož nezavisnosti“, naglasio je tom prilikom Đurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.