U trendu

Dobio pet i po godina zatvora zbog slanja fotografija genitalija

Prvi sajber-prepadač žena koji se izlagao u javnosti (flasher) u Engleskoj je u utorak osuđen na pet i po godina zatvora jer je jednoj tinejdžerki i jednoj ženi samoinicijativno poslao fotografije svojih genitalija.

Ranije već uslovno osuđeni Nikolas Houks (Nicholas Hawkes, 39), prva je osoba u Engleskoj i Velsu osuđena za kršenje Zakona o bezbednosti na internetu, koji je stupio na snagu 31. januara.

Sudu je rečeno da je Houks pozajmio telefon svog oca, otišao u drugu sobu i poslao fotografije putem aplikacija VatsAp (WhatsApp) i Mesindžera (Messenger) jednoj ženi i 15-godišnjoj devojčici.

Obe su slikale pošiljku i prijavile ga policiji.

Po Zakonu o bezbednosti na internetu, prekršaj je slanje neželjenih seksualnih slika putem društvenih medija, aplikacija za sastanke ili tehnologija kao što su Bluetooth ili Airdrop.

„To je ozbiljan zločin koji ostavlja trajni uticaj na žrtve, ali se prečesto može odbaciti kao nepromišljena ili bezopasna šala“, izjavila je Hana fon Dadelzen (Hannah von Dadelszen), zamenica šefa u Državnom tužilaštvu.

Po njenim rečima, oni koji se nepristojno izlažu onlajn, misleći da se tako kriju od zakona, treba da budu kažnjeni kao i oni koji to rade u stvarnom svetu.

Houks je tokom saslušanja priznao da je poslao fotografiju ili film svojih genitalija sa namerom da izazove uzbunu, uznemirenost ili poniženje.

On se ranije našao u registru seksualnih prestupnika pošto je prošle godine već osuđen zbog izlaganja u javnosti i seksualne aktivnosti sa detetom mlađim od 16 godina. On se danas izjasnio krivim i za kršenje uslovne kazne koju je dobio za taj prekršaj.

Advokat odbrane Bari Gilbert je rekao da Houks „nije dobio seksualno zadovoljstvo svojim prestupima“ za koje je rekao da su proizašli iz n jegovo posttraumatskog stresa koji je pretrpeo pošto je pre osam godina bio otet, izboden i držan radi otkupnine.

Međutim sudija Samanta Li je odbacila taj argument, rekavši Houksu: „Očigledno ste duboko poremećeni i imate iskrivljen pogled na sebe i svoje seksualne želje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.