U trendu

‘Dom opozicije’ pobedio na finalnom takmičenju desete generacije polaznika Evropske škole debate

 Debatni tim „Dom opozicije“ koji je izneo argumente protiv toga da se mladima ograniči vreme provedeno na društvenim mrežama, pobedio je danas na finalnom takmičenju desete generacije polaznika Evropske škole debate održanom u Narodnoj skupštini.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre, ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević i debatna trenerica „Otvorene komunikacije“ Teodora Rešetar kao stručni žiri proglasili su pobednički tim nakon što je sedam finalista škole debatovalo na temu kako mlađi od 16 godina koriste internet.

Pobednici ove generacije izabrani među najistaknutijim govornicima škole osvojili studentsko putovanje u Brisel, a svi polaznici sertifikate o učešću u projektu koji realizuju EU info mreža Delegacije Evropske unije i debatna akademska mreža „Otvorena komunikacija“.

„Hvala svim učesnicima ovo je bilo prelepo iskustvo, vidim da su učenici iz Kragujevca došli da asistiraju u debati i želim da im poručim da planiramo da otvorimo EU Kuću u Kragujevcu, tako da ćete moći da učestvovujete i učite o debati u svojoj EU kući, nadam se već sledeće godine“, kazao je Žofre.

On je dodao da 27 država članica EU svakoga dana praktikuju vežbe koju je današnje takmičenje predstavljalo, učenje predstavljanja argumentacije i ubeđivanje publike.

„Ali magija svakodnevnih debata u Briselu je njihov ishod, a ishod je to da su svi na kraju zadovoljni i to je posao EU od njenog nastanka“, kazao je Žofre.

Miščević je izjavila da su oba Doma debate, vlada i opozicija, doprinela tome da se razjasni uticaj društvenih mreža na mlade i da je znanje stečeno o organizovanju argumentacije, nešto što je ključno za nove generacije.

Tim opozicije predstavljali su Anđela Milenković, Dunja Stupar i Vasilije Varoški, a tim vlade koji je zastupao stav da mladima treba ograničiti pristup društvenim mrežama predstavljali su Milica Milošević, Miodrag Vasiljev, Nada Nikolić.

Članica pobedničkog tima studentkinja FPN u Beogradu Anđela Milenković kazala je da je osvajanje nagrade bila važna motivacija, te da je srećna što će moći da vidi šta sve Brisel može da je nauči.

„EŠD je veliko iskustvo, svim mladim ljudima bih preporučila da se prijave za idući ciklus, jer mogu mnogo da saznaju o javnom nastupu i debati“, kazala je Milenković.

Otvaranje finalne debate pozdravila je i predsednica odbora za evropske integracije Narodne skupštine Elvira Kovač, koja je kazala da je i sama prolazila kroz slične škole i da je dobro da današnji mladi uče o evropskim integracijama i budu nosioci novog znanja.

„Posebno u trenutku kada je došao momentum za evropsko proširenje koji, nadam se neće zaobići Zapadni Balkan. Na nama je da taj momentum iskoristimo. Posebno mi je zadovoljstvo što se finale nakon pauze vratilo u divnu salu Skupštine“, kazala je ona. 

U prethodnim mesecima, devedesetoro srednjoškolaca i studenata iz cele Srbije je prošlo kroz četvoromesečni program radionica i učestvovalo na šest javnih debata u Leskovcu, Zrenjaninu, Šapcu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Na osnovu pokazanih debatnih veština, izabrano je sedmoro najistaknutijih govornika koji su danas učestvovali u finalnoj debati.

Evropska škola debate je projekat koji realizuju EU info mreža Delegacije Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih deset godina pohađalo više od 1.000 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova i opština širom Srbije, a organizovano je više od 40 javnih debata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.