U trendu

Donald Tusk položio zakletvu kao premijer Poljske

Proevropski poljski premijer Donald Tusk položio je danas zakletvu i time zvanično okončao osam godina vlasti nacionalisstičkih populista u Poljskoj.

Ministri u njegovoj vladi takođe su položili zakletvu pred konzervativnim predsednikom Andžejom Dudom, saveznikom prethodne vlade partije Pravo i Pravda (PiS).

Ceremonija polaganja zakletve održana je u predsedničkoj palati u Varšavi i predstavlja poslednji korak u tranziciji vlasti i kraj osam burnih godina vladavine nacionalne konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Promena vlade usledila je posle izbora 15. oktobra na kojima je pobedila grupa stranaka koje su učestvovale odvojeno i obećale da će raditi zajedno pod Tuskovim vođstvom da povrate demokratske norme narušene za vreme vladavine partije Pravo i Pravda i popraviti veze sa saveznicima koje su takođe bile nategnute.

Tusk i ministri stigli su u predsedničku palatu u autobusu sa crveno belim bojama državne zastave i natpisom „Hvala vam Poljska“, a dočekale su ih brojne pristalice.

Parlament je sinoć izglasao poverenje Tuskovoj vladi, a on je održao inauguriacioni govor u kome je obećao da će tražiti da Zapad nastavi svoju podršku Ukrajini.

Tusk, lider dosadašnje opozicije, bivši poljski premijer, nekadašnji predsednik Evropskog saveta, najavio je juče predstavljajući poslanicima vladu i program, kraj izolacije te zemlje u Evropskoj uniji uočljive poslednjih osam godina dok je vladala populistička stranka Pravo i Pravda u sporu sa Briselom oko sistemskih rizika za pravnu državu zbog reformi po mađarskom modelu premijera Viktora Orbana.

Tusk je pozvao rascepkane političke partije u zemlji da se ujedine i rekao da ne mogu da se dele u vreme kada Rusija vodi agresije preko granica, u sukobu za koji mnogi strahuju da bi mogao da se proširi ako Moskva pobedi.

Novi poljski premijer koji je 11 godina proveo u evropskoj politici, prvo kao predsednik Evropskog saveta, a zatim kao šef Evropske narodne partije obećao je da niko u Uniji neće moći da ga „preveze žednog preko vode“.

„Nikakvi pokušaji izmene osnovnih sporazuma EU ne dolaze u obzir. Želim da kažem da mene niko u Uniji neće prevesti žednog preko vode. Poljska nema razloga da ima komplekse u odnosu na bilo koga u Evropi“, najavio je Tusk da će se njegova vlada usprotiviti reformama Unije kakve forsira Evropski parlament da se ograniči zemljama članicama pravo veta.

Kada je u pitaju migracijska kriza, nova poljska vlada insistiraće prvenstveno na nepropusnim spoljašnjim granicama EU, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar