U trendu

Dveri: 1.000 stanova za prosvetne i 1.000 stanova za zdravstvene radnike svake godine

Pokret Dveri predložio je danas da jedna od mera „na putu ozdravljenja“ obrazovanja i zdravstva u Srbiji bude izgradnja 1.000 stanova za prosvetne i 1.000 stanova za zdravstvene radnike svake godine.

Dveri su ocenile da se od „brojnih problema“ sa kojim se država suočava, izdvajaju kolaps obrazovnog sistema i egzodus zdravstvenih radnika iz Srbije u zemlje zapadne Evrope.

Ocenili su da razlozi za to leže u pogrešno postavljenom sistemu vrednosti zbog čega je, kako su ocenili, poslednjih decenija „devalvirao“ društveni značaj tih zanimanja i status njihovih nosilaca u društvu.

„Ova mera će, ukoliko budu građeni stanovi koji u proseku imaju 70 kvadrata, po prosečnoj tržišnoj ceni na nivou Srbije od 1500 evra po metru kvadratnom, državu, odnosno građane Srbije, koštati 210 miliona evra godišnje. To je upravo onoliko koliko će, po najavama predsednika Republike, državu koštati 12 kilometara autoputa Niš – Merdare, imajući u vidu njegovu projekciju da će cena 77 kilometara ovog puta iznositi 1,4 milijarde evra, odnosno 18 miliona evra po kilometru“, navele su Dveri u saopštenju.

Naveli su i da je cena stanova čiji je investitor država niža od 1.500 evra po kvadratu, kao što je i stvarna cena autoputeva niža od 18, 12 ili 10 miliona evra po kilometru kada se od nje oduzme cena „korupcije“, odnosno „ugradnje političara“.

„Zbog toga bi cena izgradnje po 1.000 stanova godišnje za prosvetne i zdravstvene radnike bila značajno, najmanje za trećinu niža u odnosu na tržišnu i ne bi prelazila 140 miliona evra“, dodali su.

Kazali su da novac treba da se ulaže u prave vrednosti i ključne sektore na kojima se temelje uspešna društva, a to su obrazovanje, znanje i zdravlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.