Dveri: Novi skandal na prosvetnoj sceni Kragujevca

Savet za obrazovanje i nauku Srpskog pokreta Dveri ocenio je danas da je krah obrazovanja krah jedne nacije i da se nada da predstojeći put prosvete u Kragujevcu neće biti od partijski postavljenog direktora preko predsednika opštine do prosvetnog savetnika i načelnika Školske uprave.

„Na pomolu je novi skandal na prosvetnoj sceni u Kragujevcu, vodi se zakulisna borba oko postavljenja samostalnog prosvetnog savetnika. Na to odgovorno mesto ‘bacio je oko’ aktuelni predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović. Postavlja se pitanje sa kojim kompetencijama raspolaže imenovani ako je poznato da je prilikom testiranja ostvario najslabije rezultate“, naveli su iz Saveta u saopštenju.

Upitali su da li će biti dozvoljeno da prosvetnim sistemom „upravljaju najgori, ali partijski najpodobniji“, ili će se kadrovi birati po stručnosti i kvalitetima.

„Hoće li neko konačno odgovoriti na pitanje kada je prosveta postala privatna svojina pojedinaca? Da li će se dozoliti da osioni i bahati funkcioner SNS-a upravlja radom kragujevačkih škola? Na krilima stranačke podrške, pomenuti Mladenović želi da se nađe na mestu načelnika Školske uprave gde bi imao mnogo širi spektar ovlašćenja, pa bi pored opštine Batočina, mogao da prisvoji i škole u Kragujevcu“, piše u saopštenju.

Ocenili su da je prosveta odavno marginalizovana, politizovana i služi kao jedno od sredstava u vođenju sistema „zavadi pa vladaj“.

„Naravno, volja predsednika je bila da se sa školskom godinom nastavi, a onda se putem sredstava javnog informisanja stavlja do znanja da je školska godina završena. Objektivni posmatrač stekao bi utisak da je reč o jednoj loše režiranoj farsi, međutim, ovo je realno stanje današnje prosvete u Srbiji“, naveli su iz Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.