U trendu

Dveri pozvale srpske vojnike da ne učestvuju u vojnoj vežbi sa NATO

Poslanik pokreta Dveri Borko Puškić pozvao je pripadnike Vojske Srbije (VS) da „spuste puške“ i ne učestvuju u vojnoj vežbi sa NATO koja se od danas održava na jugu Srbije.

Puškić je učešće VS u vojnoj vežbi „Platinasti vuk“ sa pripadnicima oružanih snaga više država među kojima su i članovi NATO, ocenio kao napuštanje koncepta vojne neutralnosti.

On je na konferenciji za novinare ispred srušene zgrade Generalštaba u Beogradu ocenio da ta vežba ima za cilj da „uplete Srbiju u interese NATO“, i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević na taj način stavljaju „prst u oko“ Rusiji.

Puškić je rekao da je Srbiji preko potrebna pomoć Rusije u rešavanju problema koji se na Kosovu svakodnevno dešavaju, kao i da je potrebno da Rusija uđe u pregovarački proces, jer, kako je naveo, „Evropskoj uniji ne može da se veruje“.

„U 2023. godini pod patronatom Srpske napredne stranke (SNS), Vučića i Vučevića, ponovo se evociraju uspomene na NATO agresiju gde je ubijeno 1.030 a ranjeno 5.373 vojnika i policajca, uništeno 25.000 stambenih objekata, 14 aerodroma, 19 bolnica, 18 vrtića, 69 škola i 44 mosta“, izjavio je Puškić.

Podsetio je da su juče navršene 24 godine od završetka bitke na Košarama, a da je već danas najavljena vojna vežba sa NATO.

Taktička vežba „Platinasti vuk 23“ počeće danas u vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca, uz učešće vojski Srbije, SAD i još 10 partnerskih država i trajaće do 30. juna.

Vežba „Platinasti vuk“ realizovana je sedam puta na teritoriji Srbije od 2014. godine. Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар