U trendu

Džaferi: S.Makedonija podržava zahtev Ukrajine za stupanje u NATO

Premijer Severne Makedonije Talat Džaferi je danas izjavio u Minhenu da njegova zemlja, kao članica NATO-a, podržava zahtev Ukrajine za stupanje u tu alijansu.

Vlada je u Skoplju saopštila da je Džaferi to rekao na sastanku sa zamenicomm premijera Ukrajine za evropsku i evroatlantsku integraciju Olgom Stefanišinom na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti.

Ocenili su da je pitanje bezbednosti Ukrajine „bezbednosni izazov za celu Evropu i za međunarodnu demokratsku zajednicu u globalnim okvirima“.

Džaferi i Stefanišina su rekli da očekuju da će „evropska i svetska demokratska javnost stati zajedno“ što je „ključni preduslov za odbranu globalnog mira“.

​Džaferi je istakao da je Severna Makedonija „odmah i nedvosmisleno osudila agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podržavajući ukrajinski teritorijalni integritet“ i da je „stoprocentno stala na liniji Evropske unije u pogledu spoljne i bezbednosne politike“.

„Kao članica NATO ostajemo posvećeni politici otvorenih vrata NATO-a i podržavamo zahtev Ukrajine za stupanje u NATO“, rekao je premijer Severne Makedonije.

​Podsetio je da je Ukrajina bila glavni prioritet i ključno bezbednosno pitanje tokom prošlogodišnjeg predsedavanja Severne Makedonije OEBS-om.

„Severna Makedonija je radila i dalje radi na pružanju suštinske podrške Ukrajini i njenom narodu“, istakao je Džaferi.

Premijer Severne Makedonije je pozdravio odluku Evropskog saveta da otvori pretpristupne pregovore za prijem Ukrajine u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.