U trendu

Džoana: NATO opredeljen za saradnju sa BiH u očuvanju njenog mira i stabilnosti

 Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović ocenili su da je današnja poseta delegacije članova Severnoatlantskog saveta (NAC), koju je predvodio zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana (Mircea Geoana), velika podrška za Bosnu i Hercegovinu i izvrsna prilika za jačanje saradnje BiH i NATO-a.

Komšić i Bećirović istakli su da su članovi NAC-a doneli ohrabrujuće poruke za sve ljude u BiH, odnosno da NATO daje punu podršku i da je posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.U saopštenju se naglašava da je ovo jedan od „najvažnijih i najuspješnijih sastanaka za BiH u ovoj godini“ i dodaje da BiH nastavlja saradnju sa NATO-om, uz ocenu da bi ona trebalo da bude i brža i obimnija.

Komšić i Bećirović potvrdili su da su evroatlantske integracije, uz razvoj dobrosusedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti spoljne politike BiH, s ciljem uključivanja države u moderne evropske, političke, ekonomske i bezbednosne integracije.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana izjavio je da NATO ostaje čvrsto opredeljen za saradnju sa BiH u očuvanju njenog mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju iz Predsedništva BiH.

On je još rekao da i nedavna poseta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Sarajevu potvrđuje koliku pažnju NATO posvećuje BiH, ali i celom zapadnom Balkanu.

Džoana je naglasio da je saradnja sa NATO-om snažan podstrek i za reformske procese u BiH, obećavši da će NATO nastaviti da joj pruža pomoć u tome.

Ambasadori zemalja članica NAC-a smatraju da je bezbednost BiH veoma važna za Zapadni Balkan i Evropu i da BiH ima ključnu ulogu za stabilnost regije, istaknuto je u saopštenju.

Pružili su punu podršku misiji EUFOR-a u BiH i pozvali su vlasti u BiH da nastave reforme odbrambenog i bezbednosnog sistema

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar