U trendu

Edi Rama u četvrtak i petak na balkanskoj turneji

Premijer Albanije Edi Rama biće u četvrtak i petak na balkanskoj turneji tokom koje će sa kolegama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi „Otvoreni Balkan“ i Berlinskom procesu, objavili su danas albanski mediji.

Agencija MIA je prenela da će Rama u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posetiti za dva dana.

U Skoplju će se sastati sa svojim makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a potom otputovati za Prištinu gde se očekuje njegov sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Sastanak sa Kurtijem, ocenjuju mediji, „biće u vreme kada su odnosi dva premijera Albanaca u najkritičnijoj tački otkako je Rama stao na stranu Zapada, tražeći od Kurtija da se povuče i stvori asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom na severu“.

Albanski premijer će u petak otputovati za Beograd, gde bi trebalo da se sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posetićiće i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da bi s tamošnjim premijerima razgovarao o „važnosti stabilnosti u regionu, ugroženoj nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova“.

Rama je, napominje se, ovih dana rekao da je „Otvoreni Balkan“ „završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja: Evropskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sledeći sastanak imati u oktobru“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar