U trendu

EK: Pritužbe na izborne nepravilnosti u Srbiji propisno ispitati, nasilje neprihvatljivo

Iako pravo na mirne demonstracije mora biti očuvano, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je a pritužbe da je bilo nepravilnosti tokom održavanja lokalnih parlamentarnih izbora u Srbiji treba propisno ispitati, saopšteno je danas iz Evropske komisije (EK).

Evropska unija poziva na mir i dijalog, navode iz Evropska komisija na molbu televizije N1 da prokomentariše niz događaja u Srbiji do kojih je došlo nakon vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 17. novembra.

„Iako pravo na mirne demonstracije mora biti očuvano, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je. Policijske akcije moraju biti proporcionalne i poštovati osnovna prava u okviru vladavine prava“, naveli su u Evropskoj komisiji.

Kako su dodali, „pritužbe na izborne nepravilnosti bi trebalo propisno ispitati i pozabaviti se njima“.

EK je 22. decembra saopštila da je primila pismo koalicije „Srbija protiv nasilja“, sa zahtevom da se ne priznaju rezultati izbora u Srbiji, navodeći da je njen stav o izborima već iskazan kroz zajedničko saopštenje šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i komesara za proširenje Olivera Varhejija.

„Primili smo k znanju stavove koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ i podsećamo da je naš stav o izborima iskazanim kroz zajedničko saopštenje visokog predstavnika EU i potpredsednika EK Žozepa Borela i komesara za proširenje Olivera Varhejija“, rečeno je u EK.

U saopštenju objavljenom 19. decembra, Borel i Varheji su izrazili očekivanje da će „verodostojni izveštaji o (izbornim) nepravilnostima biti razmotreni na transparentan način od nadležnih organa Srbije“.

„To uključuje i navode koji se odnose na lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama. Pozivamo političko rukovodstvo Srbije da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra“, naveli su Borel i Varheji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar