U trendu

2,1 milion evra preduzećima za nabavku nove opreme

BEOGRAD – Evropska unija je preko razvojnog programa EU PRO izdvojila 2.156.379 evra za nabavku nove opreme za 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije, u cilju da se doprinese povećanju konkurentnosti lokalne privrede.

Ideja je da ta predzueća unaprede svoju proizvodnju i otvore nova radna mesta.

Preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima dobiće opremu koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda, i otvaranju novih radnih mesta, ističe se u saopštenju EU PRO.

„Evropska unija kroz program EU PRO podržava Vladu Srbije u njenim naporima da unapredi poslovni ambijent, konkurentnost naših kompanija i zapošljavanje u nerazvijenim delovima Srbije. Ovim sredstvima obezbeđuje se podrška za unapređenje produktivnosti preduzeća i kvaliteta proizvoda kao i zapošljavanje, što na konkretan način potvrđuje koristi od procesa evropskih integracija“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Evropska unija pruža podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koja kako u Srbiji tako i u zemljama EU čine 90 odsto privrede i imaju vodeću ulogu u ostvarivanju privrednog rasta i povećanja zaposlenosti.

Kroz reforme koje se sprovode u okviru procesa pridruživanja i podršku u vidu bespovratnih sredstava iz IPA fondova, mi nastavljamo da podržavamo dobre poslovne ideje, pomažući srpskim kompanijama da razviju svoje potencijale za dalji rast i otvaranje novih radnih mesta, rekao je ambasador Fabrici, a navodi se u saopštenju.

Kako se očekuje, uz novu opremu preduzeća će već tokom prve godine zaposliti 255 ljudi, što je povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

Takođe, za godinu dana izvoz ovih firmi na godišnjem nivou trebalo bi da bude veći za dva miliona evra, a za tri godine čak za šest miliona evra.

Preduzeća će, kako je to javnim pozivom bilo predviđeno, finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 1,1 milion evra.
Menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u programu EU PRO Olivera Kostić ukazala je da je društveni uticaj koji će ova preduzeća imati u svojim zajednicama takođe značajan pošto će ona kroz aktivnosti društveno-odgovornog poslovanja pružiti podršku ranjivim grupama, deci, kao i organizaciji sportskih i kulturnih manifestacija i zaštiti životne sredine.

Tokom trajanja javnog poziva za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća EU PRO je u prvoj fazi organizovao 14 info sesija koje su okupile 650 učesnika i učesnica, a zatim je od prvobitno pristiglih 468 aplikacija u drugu fazu prošlo 215 preduzeća od kojih je 191 podnelo i pun predlog projekta.

Nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije ovih predloga i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje je na osnovu očekivanih rezultata i efekata, održivosti, društvenog uticaja i troškova, odobreno ukupno 106 projekata.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar