U trendu

95% nemačkih kompanija ponovo bi investiralo u Srbiju

BEOGRAD – Raste poverenje nemačkih kompanija u Srbiji u našu zemlju kao investicionu destinaciju, zaključak je ankete o uslovima poslovanja u Srbiji čije rezultate je danas predstavila Nemačko-srpska privredna komora (AHK).

Čak 95 odsto anketiranih kompanija reklo je da bi ponovo uložilo u Srbiju, što je najveća ikada zabeležena vrednost u ovoj vrsti ankete.

Direktor AHK Aleksandar Markus rekao je da je taj rezultat sjajna potvrda atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije.

„To pokazuje koliko je uspešno poslovanje ovde“, rekao je Markus.

Rukovodilac privrednog odeljenja ambasade Nemačke u Srbiji Denis Kajzer ocenio je da anketa pokazuje da će se trend poboljšanja daljeg razvoja ekonomskih odnosa Srbije i Nemačke nastaviti.

„95 odsto je rezultat sjajnog rada Komore, a rezultati su bolji iz godine u godinu“, rekao je on.

Nemački privrednici kao najveći rizik za dalji razvoj posla u Srbiji navode cene energije i sirovina, a već godinama među najvećim smetnjama su i korupcija i manjak transparentnost u javnim nabavkama.

Kajzer je rekao da je Nemačka spremna da nastavi podršku u sferi energetike Srbiji kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, odnosno u ostvarenje klimatskih ciljeva.

Dodao je da su spremni da zajedno sa Srbijom rade na poboljšanju vladavine prava, te daljoj borbi protiv korupcije, kao i boljim uslovima za javne tendere.

On je podsetio da su to dve tačke na kojima Srbija radi u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 78.000 ljudi, prošlogodišnja trgovinska razmena sa tom zemljom dosegla je rekordnih 7,6 milijardi evra, a na osnovu očekivanja kompanija protumačeno je da će biti nastavka investicija u Srbiji pa će biti i novih radnih mesta.

U prvih pet meseci ove godine vrednost razmene sa Nemačkom dostigla je polovinu prošlogodišnje, a pošto je druga polovina godine poslovično bolja očekuju se rekordni rezultati.

U anketi koju je tokom aprila uradila AHK učestvovalo je 104 kompanije, a u toj komori ih je oko 400.

Polovina anketiranih svoje poslovanje u Srbiji ocenjuje kao dobro, a samo jedan posto smatra da je poslovanje nedovoljno dobro.

Kod prognoza o poslovanju u 2022. tek svaka deseta kompanija očekuje pogoršanje, što je porast optimizma u odnosu na situaciju pre tri godine.

Čak 49 posto anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, a 46 procenata da planira da poveća investicije tokom ove godine.

Tradicionalno nemačke kompanije u Srbiji nisu zadovoljne borbom protiv korupcije i kriminala, pravnom sigurnošću i transparentnošću u javnim nabavkama.

Na istoj listi su i efikasnost poreskog sistema i uprave, kao i raspoloživost radne snage.

Nemačke kompanije su zadovoljne kvalifikacijom i motivacijom zaposlenih, produktivnošću kao i akademskim obrazovanjem.

Kompanije zabrinjava odliv radne snage, posebno mlađe i kvalifikovanije, ka zemljama EU.

U ime AHK Markus je najavio intezivnije anagažovanje te privredne asocijacije na daljem razvoju stručnog dualnog obrazovanja za šta je formiran i radni odbor na čijem čelu je predsednik komore Milan Grujić.

„Članovi komore su odlučni da daju doprinos kontinuiranoj kvalifikaciji mladih kako bi ostali u Srbiji a ne odlazili u zemlje EU. Zalažemo se da se što manje radne snage iseli u inostranstvo“, rekao je on i objasnio da su to kompanije koje svoju delatnost obavljaju ovde.

Danas je najavljena i manifestacija „AHK Road Show“ kojom će tokom septembra i oktobra u nekoliko ključnih mesta Srbije pokazati najbolji primeri preduzeća uključenih u dualno obrazovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.