U trendu

A1 postavio 2.000 solar. panela, do kraja 2023. plan 5.000

BEOGRAD – Mobilna mreža A1 Srbija je, u okviru inicijative održivog poslovanja postavila 2.000 solarnih panela na svoje bazne stanice i planira da do kraja 2023. godine ima ukupno postavljenih 5.000 solarnih panela, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju inicijative.

Generalni direktor A1 Srbije Dejan Turk rekao je da je ova kompanija uvek bila pionir u zelenim inicijativama kao i da je ugradnja solarnih panela planirana mnogo pre energetske krize.

„Sve što je zeleno ima značaj i za kompaniju i za ljude jer vole da rade za kompaniju koja se brine. Značajno je i zbog korisnika koji sve više traže takve kompanije“, rekao je Turk.

Turk je najavio da će A1 nastaviti da postavlja solarne panele ali i sprovodi druge inicijative kako bi bili zeleniji.

Glavni direktor za tehniku Nenad Zeljković precizirao je da je 2.000 panela postavljeno na 120 lokacija, te da je njihova snaga ukupno 1mW što je uporedio sa potrošnjom 150 domaćinstava.

On je ocenio da postoji povratni efekat za kompaniju, ali da je ovaj potez prvenstveno značajan na polju društvene odgovornosti i smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Zeljković je istakao da će, pored postavljanja 5.000 solarnih panela do kraja sledeće godine, solarni paneli biti postavljeni i na data centru A1 u Kragujevcu.

Dodao je da se sprovode i druge inicijative na smanjenju potrošnje energije kod baznih stanica i mreže.

Naglasio je da je mnogo inicijativa koje se odnose na smanjenje potrošnje generalno kada se govori o baznim stanicama radio mreže koja najviše troši.

Usmerenost na održivi razvoj A1 Srbija deo je šire ESG strategije usvojene na nivou cele A1 Telekom Austrija Grupe, rečeno je danas.

Ta strategija odnosi se na postizanje karbonske neutralnosti kroz smanjenje karbonskog otiska i postepeni prelazak na obnovljive izvore energije do kraja 2030. Dodatni cilj je povećanje energetske efikasnosti za 80 procenata u odnosu na 2019. godinu.

Kako je istaknuto na 1000 lokacija baznih stanica koristi se energija iz obnovljivih izvora što je smanjilo emisiju CO2 za 19 procenata u 2021. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.