U trendu

Abazovic i Tegeltija gosti samita Otvorenog Balkana u Ohridu

BEOGRAD – Dolazak crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i usvajanja više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti poreskih službi, turizma, kulture i obrazovanja, biće prema oceni savetnika predsednika PKS Nenada Đurđevića, najznačajnija dostignuća samita Otvorenog Balkana 7. i 8. juna u Ohridu.

„Privredna komora pozdravlja dolazak Abazovića i Tegeltije na samit. Veoma nas raduje što će Crna Gora i BiH biti gosti samita i nadam se da će one da razmotre i aktivnije učešće u budućnosti, a možda i članstvo u ovoj inicijativi, jer mi u komori smatramo da Otvoreni Balkan ne može da bude zaokružen i da svoj puni efekat ako svih šest ekonomija Zapadnog Balkana nisu članice te inicijative“, kaže Đurđević za Tanjug.

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Abazovića i Tegeltije, obratiće se putem video veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za ZB Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

Kada je reč o memorandumima i sporazumima čije se potpisivanje očekuje, Đurđević kaže da se oni odnose na turizam, kulturu, saradnju poreskih službi tri države na razmeni informacija i boljoj povezanosti njihovih poreskih službi, kao i priznavanje kvalifikacija za određene delatnosti.
Usvajanje identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole će, prema njegovim rečima, najverovatnije biti ostavljeno za sledeći samit jer za njihovo donošenje u Ohridu nisu ispunjeni svi uslovi.

„Nedostaju određene zakonske pretpostavke za to u Severnoj Makedoniji i mi smo dobili uveravanje od premijera Dimitra Kovačevskog da će se na tome raditi i da će to biti pripremljeno za sledeći samit“, kaže sagovornik Tanjuga.

Dodaje da se prema sadašnjim informacijama taj sledeći samit najverovatnije može očekivati na jesen, odnosno u septembru ili oktobru.

Govoreći o važnosti potpisivanja memoranduma o priznavanju kvalifikacija za određene delatnosti, kao i izdavanju identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole, Đurđević kaže da će time biti stvoreni uslovi da zaživi jedinstveno tržište radne snage u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i da ljudi koji imaju diplome iz određenih oblasti mogu nesmetano da rade sa njima i da im diplome budu priznate.

On navodi i da će radne dozvole, kada budu usvojene, važiti za sve radnike, pa i one angažovane na sezonskim poslovima.

„Što se tiče turizma i kulture, tamo ćemo povesti određeni broj kompanija i udruženja koja će da razmatraju mogućnosti organizovanja zajedničkog festivala, o popunjavanju turističke ponude kroz kulturni sadržaj“, naveo je Đurđević.

Na samitu će se, kako je najavljeno, obratiti i ministarka trgovine, turizma i telekonikacija Srbije Tatjana Matić, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

U okviru samita, najavila je Vlada Severne Makedonije, biće potpisan Sporazum o saradnji na ZB u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma na ZB.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji na ZB i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na ZB.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja trgovine, ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanje međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana „mali Šengen“, a koju su podržale EU i SAD.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Na samitu u Tirani u decembru 2021. potpisan je do tada najveći broj dokumenata o saradnji.

Vučić, Rama i Zaev potpisali su Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu koji omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana ZB.

Takođe, u Tirani je potpisan i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Tom prilikom je potpisan i Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS). Na marginama samita u Tirani potpisan je i sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.