U trendu

Adamović: Čekamo odgovor nadležnih na naše zahteve do 20h

NOVI SAD – Nekon neuspešnih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, a zatim i nezadovoljstva odgovorom na zahteve koji su dobili danas poslepodne, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je poslala Vladi Srbije izmenjene zahteve i dala rok da nadležni odgovore večeras do 20 časova.

Najavili su da će ako do tada ne dobiju odgovor radikalizovati protest organizovanjem blokada puteva širom Srbije.

Predstavnik Inicijative Radoslav Adamović je za Tanjug objasnio da se u mejlu koji su nešto posle 15 časova poslali Vladi Srbije nalazi sedam već postojećih zahteva, koji su izmenjeni u smislu preciznijeg definisanja i traženja garancija.

„Zahtevamo da premija za mleko od 15 dinara bude za celu godinu, a ne samo za drugi kvartal kako su obećali. Što se tiče ostalih zahteva, oni su ponudili da subvencije za dizel gorivo budu 22 dinara za 60 litara po hektaru, ali mi tražimo 30 dinara za 80 litara po hektaru. Ukidanje zabrane izvoza je u redu, ali nismo dobili garancije da neće biti uvedene ponovo, pa mi tražimo da se garantuje da zabrana neće biti ponovo uvedena do kraja godine“, rekao je Adamović za Tanjug.

On je dodao da im je ponuđen moratorijum na kredite na 12 meseci, ali da poljoprivrednici sada traže 24 meseca.

Adamović je dodao da ne prihvataju ponuđeni način za procenu elementarne nepogode, suše.

„Moraće da pronađu drugi način da mere sušu. Korišćenje stanica RHMZ nema smisla. Na 50 kilometara koliko obuhvata jedna stanica može da bude kiša, ali da na sledećih 20 van toga imate Saharu“, rekao je Adamović.

Cenu suncokreta će večeras nakon njihovog sastanka definisati Udruženje Stig iz Požarevca, pa će Inicijativa i poljoprivrednici nakon zajedničkih konsultacija izneti zahtevanu cenu, rekao je Adamović i dodao da se odgovor očekuje za navedenih šest zahteva koje su poslali danas poslepodne, a da će zahtev za cenu suncokreta biti naknadno iznet nadležnima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar