U trendu

Adidas dobio više od 500 ponuda za zalihe brenda „Jizi“

NJUJORK- Kompanija Adidas je dobila stotine ponuda za veliku količinu neprodatih “Jizi” patika, koje je dizajnirao reper Kanje Vest, objavio je danas Si-En-En (CNN).

Adidas je u oktobru raskinuo unosno devetogodišnje partnerstvo sa reperom zbog njegovih antisemitskih komentara, ali se ovaj potez pokazao skupim za nemačkog proizvođača sportske opreme. Kompanije je saopštila da bi mogla da pretrpi prvi godišnji operativni gubitak u više od tri decenije, uglavnom zato što će možda morati da otpiše čitav asortiman odeće i patika brenda “Jizi”, u iznosu od oko 500 miliona evra (527 miliona dolara).

Kompanija je prvobitno rekla da će nastaviti da prodaje unosnu liniju patika i odeće, ali bez korišćenja imena “Jizi”.

Međutim, izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden razmišlja i o nekoliko drugih opcija, kao što je prodaja obuće i doniranje prihoda u dobrotvorne svrhe ili spaljivanje.

Gulden je rekao da je dobio preko 500 ponuda za kupovinu postojećih “Jizi” patika, ali je rekao da veruje da to „ne bi nužno bila prava stvar“.

„Mislim da je cilj da uradimo ono što nam najmanje šteti i da uradimo nešto dobro“, rekao je Gulden analitičarima tokom razgovora o zaradi kompanije. Šta će biti sa zalihama proizvoda “Jizi” je komplikovano pitanje koje „nosi veliki rizik za reputaciju“, dodao je on.

„Mogli bismo da ga prodamo sa malom maržom i to iskoristimo za različite dobrotvorne donacije. Uništavanje robe ili njeno spaljivanje predstavlja više rizika, kao što je pitanje održivosti,” rekao je Gulden.

Prema njegovim rečima, “Jizi” će se „ponovo vratiti“ na tržište zbog svog premijum statusa skupih luksuznih modnih patika.

„Vrednost proizvoda nije fizička vrednost sastojaka. To je brendirana roba koja se prodaje po visokoj ceni“, rekao je on.

Par Jizi 350 zebra patika trenutno se prodaje po ceni pod 340 do 360 dolara, dok pre četiri meseca koštale oko 260 dolara.

Rast cene dovodi se u vezi sa prekidom saradnje repera i Adidasa, zbog stava kompanije da „neće tolerisati antisemitizam, niti bilo koju drugu vrstu govora mržnje“.

Cene “Jizi” patika rastu zbog manje ponude, navodi StockX, vodeća platforma za preprodaju patika, objavio je CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar