U trendu

Advokati sa protesta: Ovo nije stav, već krivično delo

BEOGRAD – Protest advokata nezadovoljnih pravnim stavom Visokog kasacionog suda da bankama bude dozvoljeno da ugovaraju troškove obrade kredita i premije osiguranja za kredit završen je danas posle podne, posle nešto više od sat i po vremena.

Tokom protesta, advokati su poručili da je taj pravni stav na štetu građana, a u korist bankarskog sektora i najavili da će nastaviti da protestuju sve dok taj stav ne bude povučen.

Advokat Miroslav Živković kazao je da je pre 20 godina donet stav da se ne mogu naplaćivati troškovi obrade kredita te da je važio sve do prošle nedelje kada je Vrhovni kasacioni sud objavio novi pravni stav.

„Ovo se ne može nazvati stavom, već krivičnim delom“, kazao je Živković i istakao da advokati hitno traže da se taj pravni stav povuče.

Advokati traže, kako je naveo Živković, i od Advokatske komore Srbije da naloži obustavu rada po svim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković naveo je da ne može da shvati da advokati kao, kako kaže, uličari, zaustavljajući saobraćaj, moraju da traže da se taj pravni stav povuče umesto razgovorom.

„Ta odluka nije rezultat savesnih odluka sudija koji su u zgradi iza mojih leđa“, kazao je i dodao da advokati zahtevaju da se pravni sistem u našoj državi uredi.

Advokat Emilija Petrović pozvala je sve advokate da stupe u totalnu obustava rada i štrajk sve dok se, kako je navela, taj sramni stav Vrhovnog kasacionog suda ne povuče.

Navodeći da nijednim pravnim aktom nije predviđeno da u bilo kojoj situaciji Vrhovni kasacioni sud može da menja svoj ranije zauzet stav, Petrović je upitala po kojoj proceduri je stav promenjen, kao i koji materijal je bio korišćen za dopunu.

Advokat Dragoslav Ljubičanović kazao je da je ispunjavanje njihovog zahteva pitanje principa da li zakon može da se menja na „hitnim tajnim sednicama po nečijoj direktivi“.

„Nećemo ovo gledati kroz lične interese već kroz stvar principa i zakonitosti. Ne može se pregovarati po pitanju zakona. Nema kompromisa. Ne može se menjati zakonska norma mišljenjem i ne može se menjati na štetu onih koji su najugroženiji – građana“, poručio je Ljubičanović.

Upitao je kako nikada ništa nije promenjeno u korist banaka.

Navodeći da su građani i privreda u dužničkom ropstu, Ljubičanović kaže da je bankarski sektor ucenio državu tako što je rekao da će poskupeti kredite privredi.

„Da li ćemo ćutati na to? Naknade građanima su poskupele. Oni vrše ucenu cele države, celog naroda“, kazao je.

Nakon završenih obraćanja, Živković je pozvao prisutne advokate da uđu u Vrhovni kasacioni sud i, kako je naveo, pogledaju se u oči sa sudijama tog suda.

Došlo je do manjeg incidenta kada su krenuli svi na ulaz, a obezbeđenje im je zabranilo da uđu.

Nakon nekih pet minuta „gurkanja“ na samom ulazu, nekoliko advokata je uspelo da uđe u sud i preda zahteve.

Nakon toga, advokati su se povukli ponovo na ulicu, a ubrzo je protest i završen uz poruku da neće odustati od ispunjavanja svojih zahteva i da će nastaviti sa protestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.