U trendu

Advokati: Stav Vrhovnog kasacionog suda je u korist banaka

BEOGRAD – Advokati Miroslav Živković, Marko Milutinović i Nikola Živulović ocenili su danas da je najnoviji stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) donet u korist banaka, a na štetu građana tj. klijenata i naveli da je to razlog protesta koji danas organizuju ispred pomenutog suda.

Oni su na konferenciji za novinare naveli da je osnovni zahtev ovog protesta, na koji su se, prema njihovim rečima advokati spontano odlučili, da se akt Vrhovnog kasacionog suda povuče i da će protestovati sve dok se to ne dogodi.

Advokat Miroslav Živković je naveo da Vrhovni kasacioni sud 20 godina stoji na stanovištu da banke nemaju pravo na naplatu naknadu troškova odnosno da ih mogu naplatiti samo ako su stvarno obrazloženi po visini i strukturi a sada ođednom iznosi suprotan stav.

Prema Živkovićevim rečima zaduženje Vrhovnog kasacionog suda jeste da ujednačava sudsku praksu, a ovde a ovde pošto je praksa sudova bila jedinstvena, nije bilo potrebe da se oglašava.

Njegov kolega Marko Milutinović je istakao da se stav VKS odnosi i na dozvoljenost naplate troškova osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za šta, kako je rekao, postoji ogroman broj presuda kojima su sudovi izrekli da je to nedozvoljeno.

„Iz prethodnog perioda imamo nekoliko odluka Vrhovnog kasacionog suda koje su bile u korist građana koji tuže banke. Šta je dovelo do toga da sud promeni stav nije jasno“, rekao je Milutinović, uz opasku da bi ovaj sud trebalo da ujednačava stavove i praksu, a sada je doneo stav koji je suprotan ranijim stavovima.

Advokat Nikola Živulović je ukazao da bi za donošenje stava VKS trebalo da postoji sporno pravno pitanje, čega prema njegovim rečima nije bilo jer je recimo kod naplate premije osiguranja kod NKOSK sudska praksa bila jedinstvena.

Na pitanje novinara da li će sada i građani koji su dobili sporove protiv banaka vezano za naplatu troškova obrade kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, retroaktivno vraćati novac koji su na sudskim presudama dobili, advokat Živković je odgovorio da „to i jeste cilj, da se građani oglobe“
Advokati su naveli i da je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, povodom najnovijeg stava Vrhovnog kasacionog suda zatražio sastanak sa predsednicom ovog Jasminom Vasović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.