Aerodrom Nikola Tesla planira smanje emisije ugljendioksida

BEOGRAD – Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ pridružio se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljendioksida na aerodromima (ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (ACI) za smanjenje emsije štetnih gasova, saopštio je ovaj aerodrom.

ACA sertifikacija prvi je rezultat nove strategije zaštite životne sredine otkako se 2018. godine beogradski aerodrom pridružio mreži aerodroma kompanije VINCI.

Tokom proširenja i modernizacije aerodroma, planirane su brojne investicije za smanjenje emisije ugljendioksida poput izgradnje trigenerativne toplane na prirodni gas, zamena postojećeg svetla LED osvetljenjem i izgradnja solarne farme snage jednog megavata, precizira kompanija VINCI, koja upravlja aeroromom.

Politika zaštite životne sredine razvijena na beogradskom aerodromu takođe je u skladu sa obavezama kompanije VINCI Airports da na svim svojim aerodromima u svetu prepolovi potrošnju vode po putniku, svede na nulu upotrebu pesticida i proizvodnju otpada, prepolovi bruto emisiju ugljendioksida do 2030. godine, kao i da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.