U trendu

Aerodrom u Kataru skinuo sa trona onaj u Singapuru

BEOGRAD – Međunarodni aerodrom Hamad u Dohi skinuo je nakon deset godina sa Skajtreksove (Skytrax) liste najboljih aerodroma sveta singapurski aerodrom Čangi.

Kako prenosi Index, Singapurski aerodrom ove godine je na trećem mestu.

Uspon Dohe na lestvici je u skladu sa napornim radom vodeće avio-kompanije Katar ervejz, a i Katarska vlada je uložila velika sredstva u svog nacionalnog prevoznika i u svoj aerodrom.

Naime, putnici Katar ervejza koji presedaju u Dohi mogu besplatno da obilaze grad, dobiju besplatan smeštaj i hranu (zavisno od dužine presedanja), uz još neke pogodnosti.

Aerodromi u Evropi i Aziji dominirali su ostatkom liste 2021.

Japan je ukupno proglašen najbolje ocenjenom zemljom, sa tri aerodroma u prvih 10, uključujući oba tokijska (Narita i Haneda).

U prvih deset najboljih aerodroma na svetu su Međunarodni aerodrom Hamad u Kataru, Aerodrom Tokio Haneda u Japanu, Aerodrom Čangi u Singapuru, Međunarodni aerodrom Inčon u Južnoj Koreji, Aerodrom Tokio Narita u Japanu, Aerodrom Minhen, Aerodrom Cirih, Londonski aerodrom Hitrou, Međunarodni aerodrom Kansai u Japanu i Međunarodni aerodrom Hongkong.

S obzirom na to da je svet pogođen pandemijom, bilo je teško oceniti aerodrome.

Skajtreks, nezavisna konsultantska grupacija avio-industrije sa sedištem u Velikoj Britaniji, pozabavila se tim pitanjem izradom druge liste za posebno pozivanje vazdušnih luka koje su dobro obavile rešavanje novih zdravstvenih i higijenskih protokola.

Umesto da ih rangira, Skajtreks je odlučio da jednostavno prizna dobar posao koji je izvršilo 39 aerodroma, abecednim redom.

Što se tiče beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, on je zauzeo sedmo mesto na Skajtreksovoj listi najboljih aerodroma u istočnoj Evropi.

Inače, najbolji evropski aerodrom 2021. je onaj u Minhenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.