U trendu

Afričko tržište prilika za plasman hrane iz Srbije

BEOGRAD – Najveći potencijal za saradnju privrede Srbije i zemalja zapadne Afrike predstavlja poljoprivredna proizvodnja, prehrambena, konditorska i farmaceutska industrija, IT, kao i turizam i razmena znanja i tehnologije organskog uzgoja, istaknuto je današnjem sastanku predsednika Vlade Republike Sao Tome i Principe Žorža Boma Žesuza i direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića, prenela je komora.

Navodi se da je Žezus rekao da je Sao Tome i Principe otvoren za saradnju i slobodnu trgovinu u okviru Afričke unije.

“Nismo veliki izvoznik, ali radimo na unapređenju prerađivačke industrije koristeći čitav spektar sirovina, među kojima su najzastupljenije kakao, kafa i kokos”, naveo je Žesuz.

Ocenio je da Srbija ima konkurentne prehrambene proizvode, veoma interesantne afričkom tržištu.

Premijer Sao Tome i Principe je istakao da ta država, zbog male površine kvalitetne zemlje i ograničenog broja radnika, ima potrebu za saradnjom na polju unapređenja tehnologije proizvodnje, digitalizacije i primene savremenih inovativnih rešenja radi podizanja produktivnosti.

PKS navodi da je tokom sasanka istaknuto da se aktivno radi i na planiranju korišćenja velikog potencijala za saradnju Srbije i afričkih država u oblasti turizma, radi kreiranja zajedničke turističke ponude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar