U trendu

Agencija S+P zadržala kreditni rejting Hrvatske na BBB

ZAGREB – Američka agencija Standard&Purs (S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicionom nivou BBB- uz stabilne izglede, saopšte no je iz hrvatske vlade.

U izveštaju S&P-a se navodi da je političko okruženje u Hrvatskoj stabilno i da planovi o ulasku u evrozonu mogu da podstaknu reformski zamajac.

Rejting agencija predviđa, kako prenosi portal Index, da će hrvatski budžetski deficit u 2021. godini iznositi 2.9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Očekuje početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebalo da se spusti ispod 80 posto BDP-a.

U analizi je, dodaje se, istaknut pozitivan uticaj oporavka lične potrošnje kao rezultat snižavanja poreza, kao i znatan efekat vladinih mera za očuvanje radnih mesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

„Ocena S&P-a potvrda je ekonomske i finansijske stabilnosti Hrvatske, usmereni smo na investicije koje će generisati brži rast“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će vlada u budućnosti koristiti sredstva iz različitih evropskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji finansijski okvir, te Fond solidarnosti EU, zahvaljujući kojima će, kaže, investicije biti znatan činilac rasta u narednoj deceniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.