U trendu

Agencija STA obavestila EU da ih vlada tera u bankrot

LJUBLJANA – Slovenačka novinska agencija STA saopštila je danas da je uputila pismo najvišim zvaničnicima EU pozivajući ih da intervenišu, jer ih vlada, nezadovoljna uređivačkom politikom, kako navode, gura u finansijski ćorsokak i mogući bankrot neizvršavanjem finansijskih obaveza prema agenciji.

U pismu, upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, navodi se da vlada 243 dana nije uplatila sredstava agenciji „iako je na to obavezuju ne jedan, već dva zakona – akt o STA i sedmi akt o ublažavanju poisledica korone“.

„Vlada nastavlja da se uključuje u radnj kojima nas namerno gura u ćorsokak ka tački u kojoj moramo da odustanemo ili od nezavisnosti ili od posla“, piše u pismu.

U apelu se upozorava da agencija ima novca za isplatu još samo jedne plate, te da bi „već početkom oktobra mogla da se nađe u stanju nelikvidnosti“.

Dalje se dodaje da državna Kancelarija za komunikacije (UKOM), uz podršku najviših predstavnika vlade, „demonstrira krajnji nedostatak želje za rešavanjem spora oko finansiranja, postavljajući beskrajan niz novih uslova“ koje STA treba da zadovolji da bi se potpisao ugovor o finansiranju u 2021. godini.

Zaposleni i rukovodstvo STA poručili su zvaničnicima EU da njihova moralna podrška agenciji u vezi sa ovim problemom, o kojem su ih i ranije informisali, više nije dovoljna i da je „neophodno da preduzmu odlučnije, možda i dosad neviđene korake, kako bi se zaštitila sloboda štampe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.