U trendu

Agencija za bezbednost saobraćaja obradovala mališane Prihvatilišta za decu BG

BEOGRAD – Mališani iz Prihvatilišta za decu Beograda danas su uživali u pravoj novogodišnjoj atmosferi uz paketiće, pesmu i osmehe, zahvaljujući Agenciji za bezbednost saobraćaja i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji su za njih priredili iznenađenje, kako bi im ulepšali praznične dane.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja ovom prilikom premijerno su prikazali novogodišnji crtani film „Deda Mraz u saobraćaju“ koji ima za cilj da u prazničnom duhu i na zanimljiv način deci prenese najvažnije poruke o bezbednom ponašanju u saobraćaju uz pomoć dobro poznatih animiranih likova Lole, Mile i Pažnjivka, saopštili su iz ABS-a.

Uz pesmice, igre i druženje sa maskotama Deda Mraza i Pažljivka deca su na zabavan i njima prilagođen način učila o bezbednom ponašanju u saobraćaju i dobila novogodišnje paketiće sa prigodnim poklonima i slikovitim promotivno-edukativnim materijalima.

Druženju sa decom i aktivnostima prisustvovali su direktor Agencije, Branko Stamatović, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, Aleksandra Čamagić, proslavljeni automobilista, Dušan Borković, kao i poznati glumci u ulozi Pažljivka i Deda Mraza te na taj način dali poseban značaj ovom događaju.

Stamatović je rekao da je Agencija na ovaj način nastojala da deci ulepša praznične dane.

Naglasio je da je cilj novog crtanog filma, koji je pripremila Agencija za bezbednost saobraćaja, da se skrene pažnja vozačima na decu u saobraćaju.

„Posebno nam je važno da deca budu bezbedna, naročito u vreme praznika kada su gužve u saobraćaju i svi nekuda žurimo. Neophodno je da se setimo najmlađih i da posebno povedemo računa o njihovom bezbednom učestvovanju u saobraćaju“, naveo je Stamatović.

Zahvalio je Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Prihvatilištu na akciji koju su zajedno organizovali.

Podsetio je da je neophodno da odrasli obrate pažnju na prvilno vezivanje bezbednosnog pojasa, kako na prednjim sedištima, tako i na sedištima za decu, kao i da poštuju pešačke prelaze i saobraćajnu signalizaciju.

On je uputio apel učesnicima u saobraćaju da ne upravljaju vozilima ukoliko su pod dejstvom alkohola, te da obrate pažnju na brzinu kretanja.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović uručili su deci paketiće i uveličali prazničnu atmosferu u zanimljivo ukrašenom objektu Prihvatilišta.

Aleksandra Čamagić je rekla da je Prihvatilište ustanova puna ljubavi, brige i podrške, saopštili su iz Beoinfa.

„Mi smo tu da podržimo svu decu grada Beograda, naročito decu kojoj su ljubav i podrška najpotrebniji i koja su se našla u situaciji da njihova primarna porodica nije mogla na adekvatan način da brine o njima. Tu smo i da ohrabrimo njihove porodice, te da omogućimo da se deca vrate u svoje domove i da detinjstvo provedu bezbrižno, uz puno ljubavi i pažnje“, naglasila je sekretarka Čamagić.

Ona je zahvalila Agenciji za bezbednost saobraćaja koja je, kako je navela, na ovaj način ulepšala deci praznične dane.

Važno je, dodala je, da se tokom cele godine govori o bezbednosti u saobraćaju, naročito kada su deca u pitanju.

Kako se navodi u saopštenju ABS-a u poslednje tri godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji 34-oro dece je izgubilo život, dok je njih 3.927 povređeno.

Više od polovine tog broja su deca putnici dok oko jednu trećinu čine deca prešaci.

U cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju Agencija realizuje niz preventivnih aktivnosti, a jedna od njih je upravo promocija novogodišnjeg crtanog filma za decu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.