U trendu

Agencije Mudis i S+P potvrdile kreditni rejting BiH

SARAJEVO – Dve međunarodne rejting agencije, Mudis i Standard & Purs (S&P), potvrdile su kreditni rejting Bosne i Hercegovine uz stabilne izglede, objavila je Centralna banka BiH (CBBiH).

Agencija Mudis je potvrdila rejting BiH na „B3“ sa stabilnim izgledima, ocenjujući da je fiskalna snaga zemlje bolja u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga, navodi se u saopštenju CBBiH.

Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda i struktura i nivo javnog duga, dodaje se dalje, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalne ranjivosti, prenosi portal biznisinfo.ba.

Analitičari Mudisa smatraju da je suvereni rejting BiH najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Ovi negativni faktori su delimično neutralisani umerenim nivoom zaduženosti i opredeljenošću međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje.

Agencija S&P je potvrdila rejting BiH na „B“ sa stabilnim izgledima. Ocenjuje da su izgledi trenutno stabilni jer makroekonomski uticaj pandemije i još uvek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj meri stvaraju protivtežu faktorima rizika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.