U trendu

AIIB pozdravlja obećanje Kine da će da obustavi izgradnju termoelektrana

Azijska banka za investicije u infrastrukturu (AIIB) pozdravila je najavu Kine da će povećati podršku za proizvodnju energije sa niskom emisijom ugljenika u zemljama u razvoju i prestati sa izgradnjom novih projekata eksploatacije uglja u inostranstvu.

Kineski predsednik Si Djinping je pre nekoliko dana u video izjavi na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija saopštio odluku zemlje da prekine ulaganja u termoelektrane na ugalj u inostranstvu.

„Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju u promovisanju zelene energije i energije sa niskim sadržajem ugljenika i neće graditi nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu“, rekao je Si.

Predsednik AIIB Djin Lićun kazao je da je to hrabar i posledičan korak za Kinu i za ostatak sveta.

„Takodje je jasan signal konkretne posvećenosti zemlje globalnim naporima da se reši jedno od najhitnijih pitanja našeg vremena“, rekao je on.

Djin je istakao da medjunarodna zajednica mora da nastavi da radi zajedno na postizanju jasnog puta ka što bržem postizanju ciljeva Pariskog sporazuma.

„AIIB je posvećena radu sa Kinom i svim našim članicama u njihovim naporima da sprovedu svoje obaveze iz Sporazuma kako bi naš svet stavili na put ka održivoj budućnosti“, rekao je on.

AIIB je postavio cilj da polovinu svog godišnjeg direktnog finansiranja uloži u projekte povezane sa ublažavanjem klimatskih promena do 2025.

Banka je objavila da je u 2020. godini 41 odsto njenih ukupnih sredstava otišlo na finansiranje klime.

Na 75. zasedanju Generalne skupštine UN, u septembru prošle godine, Si je kazao da Kina ima za cilj da dostigne vrhunac emisije ugljenika pre 2030. i postigne ugljeničnu neutralnost do 2060. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.