AIK banka podržala naučni skup Innovation week 2019.

 AIK banka podržala je ovogodišnji „Innovation week 2019“, koji organizuje AFA asocijacija u saradnji sa vodećim naučno-istraživačkim institucijama i kompanijama u Srbiji, saopštila je danas ta banka.

Nedelja inovacija održava se od 20. do 24. maja u Beogradu, a okupila je renomirane domaće i inostrane stručnjake inovatore, korporativne lidere, predstavnike vlade, institucija, akademske i startap zajednice.

Na skupu se predstavljaju najinovativnije ideje i trendovi u nauci, tehnologiji, dizajnu, istraživačko-razvojnoj delatnosti, obrazovanju i budućnosti zapošljavanja, sa posebnim fokusom na pronalaženju ravnoteže izmedju ekonomskog rasta i rešavanja društvenih i ekoloških izazova, kao i stvaranju društva jednakih mogućnosti.

„Taj naučni skup je prilika za druženje i umrežavanje sa liderima iz različitih sektora, koji doprinose boljem razumevanju budućnosti i promena izazvanih disruptivnim tehnologijama, kao i procesa ubrzane globalizacije uz osvrt na etičke, moralne, pravne i političke implikacije primene tehnologija i promena koje izazivaju“, navodi se u saopštenju.

Jedna od panel sesija bila je, kako se navodi, na temu „Kako izgraditi inovacioni ekosistem u Srbiji“, u okviru koje se razgovaralo o načinu na koji ga je moguće izgraditi i u kome postoji kolaborativni proces saradnje na svim nivoima, kao što su tradicionalni sektor privrede, startapovi, ali i naučnoistraživački instituti, donosioci odluka i organizacije.

Ističe se da je cilj diskusije bio isticanje uloge svake od tih zainteresovanih strana u izgradnji ekosistema koji će podržati razvoj inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Moderator te panel sesije, predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić rekla je da će „banke morati sve više da ulažu u transformacije vodjene inovacijom i liderstvom, kako bi bile konkurentne u tržišnoj utakmici“.

„To podrazumeva implementaciju novih naprednih tehnologija, kao i jasnu strategiju koja definiše poslovni model, tržišni fokus, klijente i proizvode“, rekla je ona

Digitalna transformacija, prema njenim rečima, „podrazumeva da klijenti i tržište prihvate nove tehnologije i usluge, što se do sada pokazalo kao izazov“.

„AIK banka je već zakoračila u svet digitalne transformacije, novih tehnologija i inovacija sa jasnim smerom kretanja ka eksternom ekosistemu – što znači da težimo da budemo sve više digitalno okrenuti okruženju radi jačanja tržišne i konkurentne pozicije, sticanja, usluživanja i zadržavanja klijenata, smanjivanja operativnih troškova i podizanja efikasnosti“, rekla je Galić.

AIK banka će, kako se navodi, nastaviti da podržava manifestacije koje u fokus stavljaju inovativnost i nove tehnologije koje imaju za cilj da unaprede celo društvo.

Istaknuto je da će AIK banka „slušajući pažljivo svoje klijente i dalje razvijati ponudu savremenih bankarskih proizvoda i usluga, nudeći brojne inovacije okrenute digitalnom bankarstvu i savremenim kanalima distribucije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.