AIK banka preuzela Alfa banku koja će se ponovo zvati Jubanka

AIK banka je danas potpisala ugovor o preuzimanju 100 odsto akcija Alfa banke koja će se ponovo zvati Jubanka, saopštila je AIK banka.

„Promenom poslovnog imena simbolično se potvrdjuje povratak Jubanke u društvo banaka sa domaćim kapitalom, jer je ime Jubanka poznata na srpskom finansijskom tržištu još od polovine 20 veka“, navodi se u saopštenju.

Na čelu danas postavljnog novog Izvršnog odbora Jubanke biće Aleksandra Erdoglija, dugogodišnji član upravljačkog tima Alfa banke.

„Akvizicijom Alfa banke stvoriće se sinergija dve finansijske institucije, od kojih je jedna AIK banka, visoko kapitalizovana, u vrhu srpskog bankarskog tržišta, sa bilansnom sumom od 175,3 milijarde dinara na kraju 2016. godine. Ova transakcija omogućiće obema bankama objedinjen zajednički nastup na tržištu Srbije“, izjavila je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Kako je saopšteno, AIK banka nastavlja sa širenjem svog poslovanja i baze klijenata i partnera u zemlji, ali i izvan granica Srbije, na tržište EU.

AIK banka je februara ove godine dobila odobrenje Evropske centralne banke za dalje sticanje akcija slovenačke Gorenjske banke iz Kranja. Na osnovu te odluke AIK Banka može steći do 100 odsto kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci.

„Aktivnosti AIK banke, poput ove, ne rezultiraju isključivo širenjem saradnje sa lokalnim i EU tržištem na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranju pretpostavki za proširenje poslovanja na druge oblasti privrede, čime se jača ekonomska konkurentnost čitave regije“, navodi se u saopštenju te banke.

Jubanka je februara 2005. godine prodata grčkoj Alfa banci za 152 miliona evra, što je bila prva privatizacija srpske banke u državnom vlasništvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.