U trendu

Ajvar pobednika akcije „Izađi mi na teglu“ i u većim marketima

BEOGRAD – Privredna komora Srbije je saopštila danas da je ove godine pokrenuta proizvodnja ajvara po receptu pobednika nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ i da će se taj proizvod sredinom septembra naći i na rafovima većih supermarketa.

Iz PKS poručuju da je ovo takmičenje prava prilika za afirmaciju malih domaćih proizvođača i upoznavanje sa tržištem.

Takmičenje „Izađi mi na teglu“, koje se već pet godina održava širom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku PKS, predstavlja priliku za male proizvođače hrane da se predstave domaćem tržištu.

„To je važno jer ne samo da želimo da postanemo veliki proizvođači ajvara, već i da značajan deo te proizvodnje sa uspehom izvezemo“, kaže Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS.

Takmičenje „Izađi mi na teglu“ je odlična prilika da proizvođači shvate šta znači ući u ozbiljan trgovački sistem, u kojem, pored kvalitetnog proizvoda, treba da planiraju plasman.

Podrška PKS usmerena je ka prepoznavanju potencijala za korisčhenje sirovina za proizvodnju i unapređenje tehnologije, kako bi se smanjila prodaja svežeg povrća u korist plasmana gotovih proizvoda od povrća, naglasio je Jovanović.

Akcija, organizovana kao svojevrsni karavan po gradovima Srbije, predstavlja turističko-privrednu manifestaciju, koja promoviše ajvar, kao jedan od domaćih gastro brendova, sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda i prodaje.

Pobednik iz 2018. godine, ekipa „Pucke“ iz Brusa, dobila je podršku za pokretanje sopstvene proizvodnje.

„Pokretanje proizvodnje po pobedničkom receptu karavana predstavlja veliki uspeh za naš projekat, ali i značajan stimulans za razvoj jedne zdrave i uspešne preduzetničke priče pobednika karavana kroz promociju njihovog recepta“, kaže Ljiljana Vukotić, koordinator projekta.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a uz podršku PKS, ove godine pokrenut je i edukativni centar „Izađi mi na teglu“ kao podsticaj razvoju preduzetništva širom Srbije.

Edukacije će se održati u šest gradova: Zaječar, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Vladičin Han, Kanjiža i Kuršumlija, dok se u narednim godinama planira uključivanje novih gradova.

Edukacija ima za cilj unapređenje znanja i veština polaznika o uslovima i načinima za pokretanje sopstvene proizvodnje, a planirana je i serija predavanja koja obuhvataju različite teme, kao što su: preduzetništvo i izazovi koje nosi, marketing i prodajne veštine, izvori finansiranja i izrada projekata kao i tehnologija proizvodnje i kontrola kvaliteta.

Pored PKS, projekat podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Centar za upravljanje razvojem iz Novog Sada, Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada i Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu – Katedra za hotelijerstvo departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.