U trendu

Akcije Alibabe na debiju na Hongkoškoj berzi skočile 8,0%

HONG KONG – Akcije kineskog giganta za e-trgovinu Alibabe skočile su za više od osam odsto tokom današnjeg debija na Hongkonškoj berzi, što je, po oceni agencije AP, obećavajući start imajući u vidu probleme u toj bivšoj britanskoj koloniji zbog političkih nemira.

Do popodnevnih sati po lokalnom vremenu, Alibaba se trgovao za 190,45 hongkonških dolara (24,33 američka dolara) po akciji. Kompanija je kao početnu cenu na Incijalnoj javnoj ponudi (IPO) utvrdila iznos od 176 hongkonških dolara.

Akcije Alibabe su od 2014. godine listirane i na berzi u Njujorku, gde je njen IPO zabeležio rekord od 25 milijardi dolara.

Kompanija je s ponudom od 500 miliona novih akcija za sada prikupila više od 11 milijardi dolara, što je najveće listiranje u Hong Kongu od 2010. godine i jedinstven podsticaj tom gradu nakon višemesečnih nemira.

Šifra deonica kompanije na Hongkoškoj berzi je 9988, što su brojevi koji u Kini simbolizuju „večiti prosperitet“.

Ako Alibaba iskoristi odredbu iz ugovora o IPO-u koja mu dozvoljava tzv. „greenshoe“ opciju, odnosno prekoračenje kvote dogovorene emisije, prihod od te ponude mogao bi da donese kineskom divu još oko 13 milijardi američkih dolara.

Iz kompanije su rekli da će prihodi od prodaje akcija koristiti za promociju strategija za širenje baze korisnika, za pomoć preduzećima u digitalnoj transformaciji, za dalje uvođenje inovacija i dugoročna ulaganja, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.