U trendu

Akcije i indeksi na Vol Stritu snažno potonuli

NJUJORK – Akcije na Vol Stritu su krenule danas nizbrdo, preokrenuvši trend rasta od ponedeljka, jer su investitori ponovo analizirali rizike koje predstavlja nova mutacija kovida, omikron.

Glavni indeksi NJujorške berze su pali na najniže dnevne nivoe, nakon što je predsednik Federalnih rezervi DŽerom Pauel rekao da će centralna banka na sastanku u decembru razgovarati o ubrzanju smanjenja kupovine obveznica.

Industrijski indeks Dau DŽons je izgubio 605 poena, povučen padom akcija kartičarske kuće Amerikan Ekspres i Koka-Kole. Opšti indeks S&P 500 je oslabio za 1,6 posto, a tehnološki Nasdak Kompozit za 1,7 procenata, prenosi CNBC.

Referentni indeks preduzeća s malom kapitalizacijom Rasel 2000 stropoštao se za 2,4 odsto.

U obraćanju pred jednim senatskim odborom, šef FED-a je ocenio da dinamika smanjenja mesečnih kupovina obveznica može da bude brže i obimnije od planiranih 15 milijardi dolara mesečno, kako je najavljeno ranije ovog meseca.

„U ovom trenutku, ekonomija je veoma snažna, a povišeni su i inflatorni pritisci, i zato je po mom mišljenju prikladno da razmotrimo završetak smanjenja naših kupovina aktiva… možda nekoliko meseci ranije. Očekujem da ćemo o tome razgovarati na našem predstojećem sastanku“, rekao je Pauel.

Pauelova izjava nagoveštavaju, prema oceni CNBC-a, da će u fokusu FED-a sada biti borba protiv inflacije i njenih negativnih uticaja, a ne potencijalni poremećaji u ekonomskoj aktivnosti zbog novih varijanti kovida.

Današnji preokret u pogledu tržišnog raspoloženja na Vol Stritu došao je i nakon intervjua izvršnog direktora Moderne Stefana Bansela Fajnenšel Tajmsu, u kojem je rekao da očekuje da će postojeće vakcine biti manje efikasne protiv novog soja kovida.

Bansel je u ponedeljak rekao za CNBC da bi mogli da prođu meseci dok se ne razvije i ne isporuči posebna vakcina protiv omikron soja kovida.

Akcije Moderne su pale nakon njegovog intervjua za skoro 7,0 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar