U trendu

Akcije NIS-a istrgovane za 7,19 mlrd dinara u blok transakci

BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi eksplodirao je danas na gotovo 7,22 milijarde dinara (nešto manje od 61,4 miliona evra), usled blok transakcije akcija Naftne industrije Srbije u iznosu od 7,19 milijardi dinara.

Nešto više od 10 miliona akcija NIS-a isprometovano je u blok trgovanju po ceni od 717 dinara. Količina prodatih akcija NIS-a u blok transakciji znači da je oko 6,13 procenata akcija promenilo vlasnika.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, NIS ima ukupno 163 miliona emitovanih akcija, od čega je 56,1 posto u rukama Gaspromnjefta, što je 91,5 miliona akcija, a država Srbija je vlasnik 29,8 posto NIS-a, odnosno 48 miliona akcija.

Budući da su strani investitori učestvovali u ukupnom današnjem prometu na tržištu akcija s udelom od 99,76 posto, pri čemu u kupovini sa 99,78 procenata, a u prodaji sa 99,75 odsto, to sugeriše da je promet od 10 miliona akcija NIS-a u blok transakciji ostvaren prodajom akcija Gaspromnjefta nekoj stranoj kompaniji.

U svetlu obezbeđivanja urednog snabdevanja Srbije naftom u uslovima sankcija koje EU uvodi Rusiji i kompanijama u ruskom vlasništvu, proteklih nedelja se u medijima spekulisalo da bi jedno od rešenja moglo biti i da Gaspromnjeft smanji vlasnički udeo u NIS-u ispod polovine.

Na domaćem tržištu akcija danas je takođe zaustavljen višednevni pad referentnih berzanskih indeksa.

Indeks BELEX 15 se oporavio za nepunih 0,1 posto na 820,11 poena, ali na nedeljnom nivou beleži gubitak od 0,8 procenata, dok je BELEXlajn ojačao za 0,1 odsto na 1.660,18 poena, što je za nešto više od 0,1 posto slabija vrednost nego prošle sedmice.

Na redovnom trgovanju, „Dunav osiguranje“ je zabeležilo najveći promet u iznosu od 17 miliona dinara, uz rast cene od 1,4 odsto na 1.364 dinara, a akcije NIS-a su ojačale za petinu procenta na 530 dinara, uz realizaciju od 0,1 milion dinara.

Oštro je pala cena preferencijalne akcije duvanske industrije „Filip Moris“, za 5,0 procenata na 6.650 dinara, uz neveliko trgovanje.

Na MTP tržištu se najviše trgovalo akcijama poljoprivrednog preduzeća „Stari Tamiš“ iz Pančeva, u iznosu od 0,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 5.600 dinara.

Osam serija državnih obveznica denominovaih u evrima zabeležilo je ukupan promet na Berzi nešto veći od 5,5 miliona dinara (47,3 hiljade evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar