U trendu

Akcije Sberbank Srbije prebačene u vlasništvo AIK banke

BEOGRAD – Transakcija prebacivanja akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd u vlasništvo AIK banke je danas obavljena, potvrđeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS).
Centralna banka Srbije juče je saopštila da je Agroindustrijsko komercijalna banka AIK Banka a.d. Beograd zaključila sa NBS ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj banci.

Dodaje se da ovom promenom Sberbank Srbija prestaje da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG Beč u Austriji i postaje deo domaće bankarske grupe.

NBS je istakla da je imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, prethodno je donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija čime je omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije.

Širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obe banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva.

AIK Banka ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji.

NBS je ukazala da je Sberbank Srbija a.d. Beograd visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju deo jake domaće bankarske grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar