U trendu

Akcije Tesle porasle 7,0% na vest o rekordnoj isporuci vozil

NJUJORK – Akcije „Tesle“ su na putu da prvi trgovački dan u 2022. godini započnu na najvišem nivou u poslednjih mesec dana, nakon što je kompanija objavila ranije da je u četvrtom kvartalu isporučila znatno više električnih automobila nego što je očekivano.

Akcije najvrednijeg svetskog proizvođača električnih vozila su porasle za oko 7,0 posto na 1.126,5 dolara, na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Vol Strita, javlja Rojters.

„Tesla“ je u nedelju objavio da je u četvrtom tromesečju prošle godine isporučio 308.600 vozila, što je iznad prognoza analitičara, koji su predviđali količinu od 263.026 automobila.

Ova američka kompanija se, kao i druge u svetu, suočava s nestašicom komponenti zbog ograničene ponude izazvane globalnom logističkom krizom i zatvaranjem fabrika usled kovid pandemije. Međutim, „Tesla“ je uspeo da prevaziđe veliki deo ovih problema reprogramiranjem softvera tako da koristi čipove koje je nestašica manje pogodila.

Zakari Kirkhorn, „Teslin“ šef finansija, izjavio je u oktobru da je teško predvideti kojim će tempom kompanija moći da povećava proizvodnju u svojim novim fabrikama, u Teksasu i Nemačkoj.

Analitičari očekuju da će nove fabrike biti pokrenute početkom ove godine, što će doprineti povećanju proizvodnje i ublažavanju ograničene ponude na auto tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar