Akcije Tesle uzletele 8,0% nakon dobrih kvartalnih podataka

NJUJORK – Akcije kompanije „Tesla“ porasle su danas na trgovanju pre zvaničnog otvaranja NJujorške berze za skoro 8,0 posto, nakon što je vodeći svetski proizvođač automobila izvestio o rekordnim isporukama u prvom kvartalu 2021.

Cena „Tesline“ akcije skočila je na 714 dolara pre zvona koje oglašava početak trgovanja na Vol Stritu, a rast vrednosti su zabeležili i drugi proizvođači električnih vozila, uključujući kineski NIO i američku Vorkhors grupu, čije su akcije napredovale u rasponu od jedan do 4,0 procenta, izveštava Rojters.

Kompanija „Tesla“ je objavila da je isporučila 184.800 vozila širom sveta tokom prvog kvartala 2021, dok su analitičari u anketi agencije Refinitiv, koja se bavi prikupljanjem poslovnih i finansijskih podataka, predviđali da će u navednom periodu isporučiti 177.822 vozila.

Ovaj proizvođač električnih vozila je naveo u saopštenju da je ohrabren odličnim prijemom njegovog krosovera Model Y u Kini i da je ubrzao aktivnost za dostizanje punih proizvodnih kapaciteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.