U trendu

Ako NEKA mini hidroelektrana ima loš uticaj, neće se graditi

ALIBUNAR – Ministar enegetike Aleksandar Antić izjavio je danas da neće biti dozvoljena gradnja mini hidroelektrana ako bilo gde u Srbiji izazivaju loš uticaj na životnu sredinu i da svaki projekat treba pojedinačno analizirati, a ne generalizovati stvari.

Svaka institucija treba da radi svoj posao po pitanju gradnje minihidroelektrana, rekao je Antić odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa minihidroelektranama na Staroj planini, gde su meštani tražili od vlade da se stopira bilo kakva izgradnja pošto bi bila ogromna ekološka šteta, a minoran dopirnos elektroenergetskom sistemu i da li će kao ministar sprečiti relizaciju tog projekta.

„Ako izaziva bilo koji loš uticaj na kvalitet vode, na vodosnabdevanje u nekoj sredini naravno da takav projekat ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Čvrsto sam obećao meštanima Temske kada smo razgovrali o projektu koji razvija EPS da ćemo ga zaustaviti i uraditi sve neophodne analize i da nećemo napraviti nijedan korak oko koga se ne slažemo sa opštinom. To je odgovoran pristup“, istkao je Antić.

On je zamolio medije da imaju odgovoran pristup prema projektima izgradnje mini hidroelektrana.

Naglasio je da su dobri projekti ako ne ugrožavaju životnu sredinu i da sve mora da se radi po zakonu, kao i da je svaki projekat izgradnje mini hidroelektrane moguć ako dobije potrebne saglasnosti organa nadležnog za upravljanje vodama i organa za zaštitu životne sredine.

„Ako ispunjava uslove i nema negativan uticaj, treba da se razvija, ali ako stvara bilo kakav problem onda svako u tom lancu treba da radi svoj posao“, kazao je Antić.

Na pitanje da li je obišao Jošaničku Banju, gde postoje već dve mini hidroelektrane i gde se građani takođe žale da su nanele veliku štetu životnoj sredini, Antić je rekao da će analizirati i taj slučaj.

„Igrom slučaja nisam bio tako, ali u svakom slčaju ću analizirati svaku stuaciju na koju ljudi širom Srbije reaguju, jer je to naš posao“, dodao je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.