U trendu

Aktivnost ruskog sektora usluga klonula u maju

MOSKVA – Klonula aktivnost u ruskom uslužnom sektoru zabeležena je u maju treći mesec zaredom, pod uticajem zapadnih sankcija i slabe domaće potražnje, pokazuje današnji izveštaj o Indeksu menadžera nabavke (PMI) kompanije S&P Global.

Indeks poslovne aktivnosti u ruskoj industriji usluga je iznosio 48,5 poena u maju u odnosu na 44,5 poena u aprilu, što znači da je ostao ispod granice od 50 bodova koja razdvaja rast od pada poslovanja, prenosi Rojters.

„Pad poslovanja je odraz slabe domaće i inostrane tražnje, uz ošto smanjenje ukupnog priliva novih poslova i novih izvoznih narudžbina“, navodi S&P Global u saopštenju.

Ruska ekonomija je pod velikim pritiskom nakon uvođenja sankcija Zapada zbog napada Moskve na Ukrajinu. Neki ekonomisti predviđaju da bi u 2022. godini Rusija mogla da zabeleži najgoru recesiju u poslednjih više od dve decenije.

Uslužne kompanije su navele smanjenu kupovnu moć ruskih potrošača kao jedan od glavnih pokretača pada poslovanja tokom proteklog meseca.

Uprkos padu aktivnosti, slabljenje inflatornih pritisaka i nada da će se poslovni ambijent poboljšati u narednoj godini podigli su poslovno poverenje u ovom sektoru na najviši nivo u poslednjih šest meseci, navodi S&P Global.

Rezultati jedne slične ankete, koji su objavljeni ranije ove nedelje, pokazali su da je proizvodna aktivnost u Rusiji porasla u maju nakon tri meseca pada i da su pritisci na cene značajno popustili, ali su sankcije nastavile da nagrizaju potražnju klijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.