U trendu

Al Dahra ulaze jos 25 mln evra do kraja 2022. u razvoj proiz

BEOGRAD – Kompanija Al Dahra, koja je pre tri godine kupila imovinu nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), najavila je danas da će tokom ove godine investirati dodatnih 25 miliona evra u razvoj proizvodnje.

Međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis i inovativna prehrambena rešenja Al Dahra uložiće, kako je navedeno, u nove kapitalne investicije.

Od planirane investicije, devet miliona evra će biti uloženo u modernizaciju mehanizacije namenjene ratarstvu, dok će ostatak biti usmeren na unapređenje proizvodnje u drugim segmentima poslovanja, kao i na početak radova u vezi sa projektom irigacije.

Uz najavljena ulaganja za ovu godinu, Al Dahra planira da u naredne četiri godine sprovede spomenuti projekat irigacije i drenaže zemljišta vredan 80 miliona evra.

Najmoderniji irigacioni sistem omogućiće da se obradivo zemljište pravovremeno navodnjava, čime će se znatno povećati prinosi, navedeno je u saopštenju.

Kako ističe generalni direktor Al Dahra Srbija Dušan Radičević, od kada je preuzela imovinu bivšeg PKB-a i započela poslovanje u Srbiji, Al Dahra je investirala oko 60 miliona evra, duplo više nego što je bilo predviđeno ugovorom sa državom.

„Ponosan sam što smo, uprkos veoma izazovnom periodu na svetskom tržištu u prethodnim godinama, uspeli da ostvarimo i nadmašimo sopstvena očekivanja. Al Dahra je vodeća poljoprivredna kompanija u regionu, koja značajno doprinosi rastu agroindustrije u Srbiji i ukupnom ekonomskom razvoju, te sam uveren da ćemo, uz dodatne investicije i efikasnije poslovanje, doprineti da naša zemlja zauzme mesto koje zaslužuje u evropskim okvirima kada su u pitanju, ne samo prinosi, već i inovacije u sektoru poljoprivrede i stočarstva“, rekao je Radičević.

Kako je navedeno, ulaganja Al Dahre su brzo donela rekordne rezultate, te su prošle godine prinosi pšenice iznosili 8,2 tona po hektaru, ječma 8,9 tona i uljane repice 4,4 tona.

Takođe, ove godine se planira setva povrća i drugih biljnih vrsta koje su manje zastupljene na ovim prostorima, a očekuje se da će u novoj fabrici za preradu lucerke biti zaposleno 50 novih radnika.

Kako kažu iz kompanije, planirani izvoz lucerke za ovu godinu iznosi 20 miliona evra.

Al Dahra će nastaviti da sprovodi dodatne investicije i modernizaciju proizvodnih procesa u narednim godinama, kao i da usklađuje svoje poslovanje u odnosu na lokalne i svetske trendove u potražnji poljoprivrednih proizvoda, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar