U trendu

Al-Mazrui: Na COP26 naftasi prozivani, sad su superheroji

DUBAI – Proizvođači nafte koji su se prošle godine osećali izopšteno na klimatskoj konferenciji COP 26 sada se tretiraju kao superheroji jer za njihovim isporukama postoji velika potražnja, izjavio je danas ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui na energetskoj konferenciji u Dubaiju.

Mazrui je naglasio da se ne može zagovarati smanjenje ulaganja u naftu i držati propovedi o obnovljivim izvorima energije, a zatim tražiti povećanje proizvodnje nafte u vremenu krize, jer to zahteva dugoročno planiranje.

„Mislim da su se na COP 26 svi proizvođači osećali nepoželjno, ali sada smo opet superheroji, e to ne može da funkcioniše tako“, rekao je on, prenosi Rojters.

On je takođe naveo da je ruska nafta potrebna energetskim tržištima i da nijedan proizvođač ne može da nadoknadi njenu proizvodnju, poručivši da Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju, odnosno grupa OPEK+ treba da ostane zajedno, da bude fokusirana i da ne dozvoli da politika ometa njen rad.

Zemlje u razvoju bogate energentima često su odbijale pozive za brzo udaljavanje od fosilnih goriva, zalažući se za uređeniju tranziciju na zelenu energiju.

Mazrui je istakao potrebu za ulaganjem u naftu i gas kao i u obnovljive izvore energije čak i tokom energetske tranzicije, navodeći da OPEK+ treba da nadomesti najmanje 5-8 miliona barela izgubljenih svake godine kako očuvao proizvodnju tamo gde je sada.

Ujedinjeni Arapski Emirati će sarađivati s grupom OPEK+ kako bi osigurali da energetsko tržište bude stabilno, rekao je on.

Dodao je da UAE daju sve od sebe da povećaju kapacitet na pet miliona barela dnevno (bpd), ali da to ne znači da želi da deluje unilateralno ili da napusti OPEK+.

UAE su ranije ovog meseca slale oprečne poruke o tome da li podržavaju ili ne veću proizvodnju koju od OPEK+ grupe traže SAD, budući da je ambasador Emirata u Vašingtonu izjavio da će njegova zemlja podstaći grupu da razmotri veće pumpanje.

Ministarstvo energetike je od tada više puta saopštilo da podržava odluke naftne alijanse i da će dejstvovati samo u okviru njih.

Naredni sastanak grupe OPEK+ zakazan je za 31. mart.

Koordinarot za energetsku berzbednost američkog predsednika Amos Hohštajn je u video obraćanju na ovoj konfrerencijireako da nema poruku za OPEK+ pre njihovog sastanka i da ce grupa učiniti ono što smatra ispravnim.

Hohštajn je naveo da je posvećenost SAD-a regionu Zaliva „čvrsta kao stena“ i osudio nedavne napade jemenskih Huta koje podržava Iran na zalivske države.

Saudijska Arabija je pre nedelju dana rekla da neće snositi odgovornost za bilo kakve globalne nestašice nafte nakon napada Huta na njena naftna postrojenja.

Mazrui je ponovio da OPEK+ treba da se drži podalje od politike .

„Mislim da će ova organizacija opstati, Rusija je važan član“, zaključio je na kraju ministar za energetiku UAE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.