Albanski biznismeni: Otvoreni Balkan doneo mnogo dobrog

BEOGRAD – Otvoreni Balkan doneo je mnogo dobrobiti na političkom, privrednom i turističkom planu, kažu albanski biznismeni.

Mnogi privrednici iz Albanije navode da su uspostavljanjem Otvorenog Balkana države osnivači povećale trgovinsku razmenu i saradnju i unapredili međusobne odnose, čemu u prilog govori više potpisanih sporazuma kojima je olakšano kretanje građana i robe, prenosi RTS.

Jedan od privrednika Isuf Fera, kopredsednik zajedničke Privredne komore Albanija-Srbija i vlasnik kompanije „Fera kompani“, koja iz Srbije uvozi i pšenicu, brašno i šećer, kaže da planira da sa srpskim partnerom izgradi hladnjaču, što će povećati uvoz srpske robe.

On je istakao da je zahvaljujući Otvorenom Balkanu uvoz iz Srbije i Severne Makedonije u Albaniju za poslednjih godinu dana veći za oko 20 posto.

„Srpske kompanije posluju na albanskom tržištu, dok je povećan i broj albanskih kompanija u Srbiji, jedna od njih je i ‘Fera kompani'“, kaže vlasnik.

Sokolj Kraja iz firme „Krako kompani“ kaže da se treba ugledati na Nemačku i Francusku koje su prevazišle sukobe, uspostavile prijateljske odnose i postale ključni partneri u EU.

„Ima nacionalističkih struja koje govore da će Srbija imati najviše koristi od Otvorenog Balkana, ali to nije tačno, jer po CEFTA sporazumu roba iz Srbije koja stiže u Albaniju i ona koja iz Albanije odlazi za Srbiju ide po ravnopravnoj tarifi – nula“, ističe on.

Predsednik Udruženja prehrambenih proizvođača Albanije Aljban Zusi naglašava da je Otvoreni Balkan odlična inicijativa i mogla bi se porediti sa Evropskom unijom, a jasno je šta je njoj donelo ukidanje carina i granica.

„Važno je i očuvanje principa reciprociteta u okviru podrške i subvencija država kako se ne bi stvarao nepravedan odnos prema domaćim proizvođačima“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.