U trendu

Alibaba planira da podeli svoje poslovanje na šest jedinica

PEKING – Kompanija Alibaba Group Holding planira da podeli svoje poslovanje na šest glavnih jedinica što je odluka koja je doprinela rastu njenih akcija na berzi.

Kompanija je najavila konferencijski sastanak za danas kako bi se razgovaralo o planu da se podeli na šest jedinica i istražile mogućnosti prikupljanje sredstava za većinu od njih, prenosi Rojters.

Akcije grupe na berzi u Hongkongu skočile su za čak 16,3 odsto, prateći rast akcija na američkoj berzi od 14,3 odsto preko noći, što je podstaklo opšti indeks hongkonške berze Hang Seng i druga tržišta u regionu.

Šest jedinica će uključivati Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group i Digital Media and Entertainment Group.

Svakim od njih šest će upravljati sopstveni izvršni direktor i upravni odbor.

Daniel DŽang će nastaviti da bude predsednik i izvršni direktor Alibaba grupe, koja će slediti model upravljanja holding kompanijom, navodi se u saopštenju kompanije.

DŽang će takođe raditi i kao izvršni direktor Cloud Intelligence Group, kao što je ranije najavljeno.

Vesti o restrukturiranju stižu dan nakon što je osnivač Alibabe Džek Ma primećen u osnovnoj školi u Hangdžouu, što je označilo njegovo prvo javno pojavljivanje u Kini posle više od godinu dana.

Ma je napustio Kinu krajem 2021. upravo kada su vlasti pokrenule regulatorni udar na tehnološki sektor u zemlji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.