U trendu

Alibaba planira da podeli svoje poslovanje na Ε‘est jedinica

PEKING – Kompanija Alibaba Group Holding planira da podeli svoje poslovanje na Ε‘est glavnih jedinica Ε‘to je odluka koja je doprinela rastu njenih akcija na berzi.

Kompanija je najavila konferencijski sastanak za danas kako bi se razgovaralo o planu da se podeli na Ε‘est jedinica i istraΕΎile moguΔ‡nosti prikupljanje sredstava za većinu od njih, prenosi Rojters.

Akcije grupe na berzi u Hongkongu skočile su za čak 16,3 odsto, prateći rast akcija na američkoj berzi od 14,3 odsto preko noći, őto je podstaklo opőti indeks hongkonőke berze Hang Seng i druga tržiőta u regionu.

Ε est jedinica Δ‡e uključivati Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group i Digital Media and Entertainment Group.

Svakim od njih Ε‘est Δ‡e upravljati sopstveni izvrΕ‘ni direktor i upravni odbor.

Daniel DΕ½ang Δ‡e nastaviti da bude predsednik i izvrΕ‘ni direktor Alibaba grupe, koja Δ‡e slediti model upravljanja holding kompanijom, navodi se u saopΕ‘tenju kompanije.

DΕ½ang Δ‡e takoΔ‘e raditi i kao izvrΕ‘ni direktor Cloud Intelligence Group, kao Ε‘to je ranije najavljeno.

Vesti o restrukturiranju stiΕΎu dan nakon Ε‘to je osnivač Alibabe DΕΎek Ma primeΔ‡en u osnovnoj Ε‘koli u HangdΕΎouu, Ε‘to je označilo njegovo prvo javno pojavljivanje u Kini posle viΕ‘e od godinu dana.

Ma je napustio Kinu krajem 2021. upravo kada su vlasti pokrenule regulatorni udar na tehnoloΕ‘ki sektor u zemlji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.