U trendu

Altmajer: Ne vezivati Severni tok 2 za slučaj Navaljni

BERLIN – Nemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer smatra pogrešnim povezivanje završetka projekta gasovoda Severni tok 2 sa slučajem Alekseja Navaljnog.

„Ne bi trebalo povezivati završetak Severnog toka 2 sa slučajem Navaljni. Trebalo bi da procenjujemo i odlučujemo o izgradnji i završetku cevovoda zasebno od drugih pitanja“, rekao je on u intervjuu za medijsku kuću Funke Medijengrupe, prenela je agencija Tas s.

Istakao je da u proteklih 50 godina isporuke gasa nikada nisu bile političko oružje u odnosima između Istoka i Zapada.

„To je koristilo (stabilnosti) našem snabdevanju gasom. Sve to moramo vrlo pažljivo da procenimo u svetlu potencijalnog odustajanja od ove politike“, dodao je ministar.

Altmajer je ponovio da su nacionalne vlade odavno odobrile izgradnju projekta gasovoda Severni tok 2.

„Projekat su odobrile vlasti različitih evropskih zemalja, u skladu sa zakonodavnim procedurama“, dodao je on.

Istovremeno, založio se za to da interesi Ukrajine ne budu kršeni kada projekat bude završen. Prema njegovim rečima, „tranzit gasa preko Ukrajine nastaviće se i nakon završetka Severnog toka 2“.

„Pored toga, izgradnjom takozvanih terminala za tečni prirodni gas, postaraćemo se da ne zavisimo od snabdevanja preko tog cevovoda, ako Rusija pokuša da izvrši politički pritisak putem isporuka gasa“, rekao je Altmajer.

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog slučaja Navaljni, ministar je odgovrio:„Odluka o sankcijama treba da se donese na nivou cele EU“.

Projekat Severni tok 2 obuhvata izgradnju dve dva cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije preko dna Baltičkog mora do Nemačke. Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine kada je švajcarska kompanija za polaganje cevi Olsis zaustavila radove zbog američkih sankcija. Međutim, gradnja je nastavljena u decembru 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.